Дания: Духовна храна след празниците

На пътешествие до Копенхаген

Дания: Духовна храна след празниците

Дания е една от страните, които са особено красиви по Коледа и умеят да празнуват със стил. Там не се пости и на Бъдни вечер датчаните традиционно имат на трапезите си пуйки, патици, всякакви меса и най-големия деликатес – гръб от сърна. Всичко ухае на марципан, канела и джинджифил, а украсата по улиците и магазините включва изобилие от лампички и големи червени сърца.

Дания: Духовна храна след празницитеДатското знаме, което е червено с две бели линии, оформящи полегнал кръст, присъства навсякъде и се вписва отлично в коледната атмосфера. По улиците от големи метални съдове се продават карамелизирани бадеми. Човек преяжда, само докато гледа.

Музей “Луизиана” 

Може би и по тази причина, през първия уикенд след Нова година, от всички страни на остров Шелен (на който е разположен приказният Копенхаген), се стичат хора гладни за духовна храна и акустират в Луизиана (Louisiana). Луизиана е музей на съвременното изкуство с уникално красив парк с вечно зелена трева и дървета. Аналогията с акустиране не е лишена от разум, имайки предвид, че музеят е разположен на висок бряг с малък мостик в подножието му.

Сградата, в която са изложени експонатите е вплетена в заобикалящата я природа. Още с влизането попадаме в голям магазин с всевъзможни сувенири с най-невероятно приложение и литература за изкуство, включително свързана с текущите изложби. За да си оставим дрехите и багажа на долния етаж, задължително трябва да минем през магазина. Като истински капан той изкушава с хитроумни и красиви предмети, никому ненужни, но предизвикващи желание да ги притежаваш. В момента, в който видим цените им и желанието ни се изпарява.

Изложба на Марсдън Хартли

Бързо оставяме багажа и връхните си дрехи на гардероб и се отправяме към изложбата на Марсдън Хартли (Marsden Hartley, 1877-1943). Хартли е един от най-големите художници – модернисти на Америика от 20-ти век. Изложбата, която ни предстоеше да видим, беше най-голямата на този автор правена досега в Европа. Нещо повече, негова ретроспективна изложба се прави за първи път от 60 години на европейска земя. За Louisiana в Дания да бъде домакин на това събитие е голямо постижение и престиж.

Модерно изкуствоПреминавайки от един в друг период от творчеството на Хартли, стигаме до преходните коридори между отделните тематични изложби в Луизиана. Те са остъклени поне от едната страна. Това създава усещането за свързаност между природата, хората и техните художествени произведения. Някои картини, скулптури и пластики са собственост на музея и човек инстиктивно ги търси, за да ги види отново. Такъв е огромният бронзов палец на Сезар Франкриг (Cezár Frankrig), собственост на музея. Стигнем ли до него, знаем, че сме близо до ресторанта. Това се разбира и по апетитната миризма на сандвичи със сьомга и други местни деликатеси.

Архитектурно студио “Татяна Билбао”

Но преди да се отдадем на скандинавските кулинарни изкушения, слизаме по витата стълба, за да се запознаем и с творбите на архитектурно студио Татяна Билбао. Това е третото от серията изложения на тема „архитектурно студио“ и представя мексиканската архитектка и нейното студио. Изложбата е организирана така, че посетителите се доближават максимално до творческия процес от идеята до формата. Представени са широк спектър от проекти като един поклоннически път, ботаническа градина, социални домове и дори аквариум.

Татяна Билбао в много отношения противоречи на съвременната архитектура. Тя борави с близостта и срещата с човека. Вниманието ѝ е изключително ангажирано със специфичното място и човешките същества. В нейната работа е заложена идеята, че въпреки дигиталните социални медии и места за срещи, ние хората все още се движим във физически съществуваща архитектура. Билбао рисува на ръка и прави аналогови колажи, с което настоява за лично участие, подчертаване на физическия свят и на способността на хората да общуват – без машини.

Изложбата на Татяна Билбао студио ще продължи до 5-ти април 2020 г., а тази на Марсдън Хартли – до 19-ти януари, 2020. Това е само един прекрасен повод да посетите Дания.

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG, Neterra TV, СКАТ, NET 1 и bgtime.tv.