„Европа в капки поезия“ представя Дания | Laid Back – Sunshine reggae

„Европа в капки поезия“ представя Дания | Laid Back - Sunshine reggae
Датската музикална сцена не е много добре позната у нас, но със сигурност има своите постижения

Всеки от вас е чувал това супер успокояващо парче, което ви пренася на плажа с коктейл в ръка. Да, да! Говорим за “Sunshine reggae”.

Датската група „Laid Back” е сформирана през 1979 г. от John Guldberg – вокали, китара, бас и Tim Stahl – вокали, барабани, бас. Освен “Sunshine reggae”, други известни песни на групата са “White Horse” и “Bakerman“.

Как започва всичко…

John и Tom се срещат през средата на 70-те години и свирят заедно в групата „The Starbox Band”.

John и Tom се срещат през средата на 70-те години и свирят заедно в групата „The Starbox Band”.

Малко по-късно групата се разпада, но те двамата продължават да работят заедно. Имат малко студио в центъра на Копенхаген, където двамата музиканти се запознават с възможностите, които предоставят новите технологии – магнетофона и синтезатора.

Laid Back” е името и на дебютния албум на групата, който е издаден 1981 г. В него е включен и сингълът „Sunshine Reggae“. Песента се превръща в тотален хит в Дания и групата я включва и във втория им албум – „Keep Smiling” (1983 г.). „Sunshine Reggae“ става номер едно в Италия, Западна Германия и 19 други страни по света.

Неслучайно избрахме да представим Дания с точно тази песен в проекта ни „Европа в капки поезия“. „Sunshine Reggae“ внася „тропическия вайб” в забързания ни начин на живот и ни създава един супер релакс. „Не се безпокой, не бързай. Успокой се” се пее в парчето. Песента провокира появата на нов музикален стил. Безспорно ще ви стане приятно когато вървите по дъжда и изникне стиха от парчето.

10 любопитни факта за Дания
  1. Образованието в Дания е напълно безплатно.
  2. Дания е най-слабо корумпираната държава в света.
  3. В столицата на Дания – Копенхаген, се намира най-малкият хотел в света. Той се състои от една стая и се намира над кафене.
  4. В Дания всичко се намира на максимум 50 км от морето.
  5. Датското знаме е най-старото национално знаме в света.
  6. Дания е известна със зимните си фестивали, а един от най-популярните е къпане в морето. В тази връзка Копенхаген е отличен като най-добрият град за плуване в света.
  7. Замакът Кронборг, построен в периода между 1574-1585 г., е добил световна популярност в „Хамлет” на Шекспир. В наши дни замъкът е една от най-посещаваните туристически забележителности е Дания.
  8. Конструктурът „LEGO”, който през последните години предизвиква огромен интерес сред деца и възрастни е създаден в Дания. Компанията е основана от Оле Кирк Кристиансен през 1932 г. В началото се произвеждат дървени играчки, а през 1958 г. се ражда използваната и до днес стандартна LEGO тухличка 4 х 2.
  9. Дания е родината на любимия ни разказвач на приказки Ханс-Кристиан Андерсен, на актьора Виго Мортенсен, барабаниста на Металика Ларс Улрих и супермодела Хелена Кристенсен.
  10. Дания има своя дума за начин на живот, който да ни прави щастливи – „hygge”. Няма буквален превод, но означава чувството за уют, топлина, споделяне с близките ти хора. Не е случайно, че датчаните са на второ място на най-щастливите нации в света за 2019 г. след финландците.

 

„Европа в капки поезия“ е част от програмата “Пловдив – Европейска столица на културата 2019”

 
Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG, Neterra TV, СКАТ и bgtime.tv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *