Леле, какъв музей

Един от най-необичайните музеи в света

Леле, какъв музей

На популярния връх Кронплац (Kronplatz) се появи необичайна структура. Част от нея е скрита в земята, а останалите три тунела висят над пропастта. Коридорите в сградата напомнят пещери или планински тунели. Наблюдателната площадка предлага зашеметяваща гледка към известните върхове на Доломитските Алпи. Всъщност говоря за музей.

„Само планините могат да бъдат по-добри от планините“

Това казва архитектка на един от най-необичайните музеи в света Заха Хадид. Вероятно точно това си е мислила, когато ѝ е дошла идеята да създаде този музей. Името му е MMM Corones и се намира в провинция Южен Тирол в Италия.

„Само планините могат да бъдат по-добри от планините“Този музей е посветен на биографията и постиженията на известния алпинист Райнхолд Меснер. Прославил се с факта, че е успял да изкачи всичките 14 върха над 8000 метра, т.н. „осемхилядници”, както и да стане първият, изкачил Еверест без кислородна маска.

Сградата се намира на площадка в планината Кронплац – популярна дестинация сред туристите. Влизайки в него, посетителите сякаш попадат в тунели или пещери. Те ги водят до наблюдателна площадка с изглед към известни върхове.

„Само планините могат да бъдат по-добри от планините“Като основен строителен материал за музея са избрани стоманобетон и армиран бетон. Дизайнът е разработен от архитекта в съответствие с околния пейзаж. Външните сиви панели на фасадата наподобяват варовикови скали на цвят. А тъмните блестящи части на интериора изглеждат като антрацит.

За да се създаде музей с площ от 1000 квадратни метра са били изкопани почти 4000 квадратни метра скала, след което е направен огромен насип отгоре върху сградата.

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG, Neterra TV, СКАТ, NET 1 и bgtime.tv.