Вие кога за последно танцувахте танго?

Днес отбелязваме Световния ден на тангото

Вие кога за последно танцувахте танго? | MMTV
Нека първо уточним – та̀нго или танго̀?!

Думата „танго” на повечето езици се произнася с ударението на „а“, докато в България и Франция се среща и с ударението на „о”, т.е. няма грешно произнасяне. Както и да кажете думата ще бъде правилно, така че може и да поспорите с някой дървен философ ако ви направи забележка.

Защо честваме деня на тангото точно днес?

На 11 декември 1890 година е роден аржентинският певец, композитор и актьор Карлос Гардел (Carlos Gardel). Произходът му е спорен. Той е роден или в Такуарембо (Уругвай) или в Тулуза (Франция), но израства в Буенос Айрес. Гардел  е един от най-популярните изпълнители на танго. Също така той участва и в няколко филма. А заедно със своя сътрудник – поета Алфредо Ле Пера, е автор на класически танга като Mi Buenos Aires QueridoVolverPor una cabeza.

На 11 декември 1890 година е роден аржентинският певец, композитор и актьор Карлос Гардел (Carlos Gardel). Произходът му е спорен.

Eдва на 44 годишна възраст той загива при самолетна катастрофа в разцвета на кариерата си.

Историята на танца

Тангото възниква през втората половина на ХІХ век в средите на простолюдието в Буенос Айрес (Аржентина) и Монтевидео (Уругвай). С течение на времето и с усъвършенстването си добива по-висок социален статус и огромна популярност на няколко континента.

През 1902 г. в Париж вече има 100 школи, в които се учи страстния танц, а десетина години по-късно той е абсолютен хит в цяла Европа. В днешно време е разпространен по цял свят. Клубовете и събиранията, на които се танцува танго, се наричат милонга. Първите танцьори на танго били мъже, а най-характерният инструмент за изпълнението му и до днес е бандонеонът.

Думата “танго” е с неясен произход и има толкова много значения, че е трудно да се проследи нейната етимология.

През 1902 г. в Париж вече има 100 школи, в които се учи страстния танц, а десетина години по-късно той е абсолютен хит в цяла Европа.

Стилове на танца

Макар, че някои може да твърдят, че има само едно танго, в действителност танцът има няколко форми. Дори няколко стила в аржентинското танго. Има и различни аржентински танго ритми, които изискват промени в тялото, във връзката и движението.

В САЩ и Европа, когато по-голямата част от хората чуят “танго”, си представят холивудска сцена и двойка танцуваща страстно на нея. Танцьорите от залите, които са запознати с международното танго, си представят стилизираната му версия, създадена в Англия или американското (бално) танго. Аржентинските танцьори ще си представят различни стилове като апиладо, нуево, салон, милонга, кандомбе, танго-валс.

Аржентинското танго е сложен социален танц с практически неограничени възможности на импровизацията. За сравнение американското или международното пък са с ясно определена учебна програма и танцьорите научават конкретни стъпки и вариации за състезанията.

Аржентинското танго е сложен социален танц с практически неограничени възможности на импровизацията.

Смятам, че трябва да отпразнуваме подобаващо Световния ден на тангото. Разбира се, какъв по-добър начин има от страстните танци. Няма значение дали ще отидете в някоя зала, или ще се забавлявате у дома. Ако пък сте с два леви крака просто си пуснете малко музика за настроение. Кой знае… може пък без да усетите да се понесете в танго ритмите.

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG, Neterra TV, СКАТ и bgtime.tv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *