„Европа в капки поезия“ представя Германия | Rammstein – Du hast

„Европа в капки поезия“ представя Германия | Rammstein - Du hast
Rammstein е немска метъл група създадена през 1994 г. в Берлин

Стилът на Rammstein се определя като Neue Deutsche Härte (Нойе дойче херте или в превод Нова немска твърдост).

Това е музикално направление, което възниква в Германия през 1990-те години, съчетавайки елементи от стиловете electronic body music, индъстриъл метъл, траш метъл, алтърнатив метъл, груув метъл и готик метъл.

След като печелят аматьорски конкурс за групи Rammstein успяват да запишат демо и да го изпратят на звукозаписни компании като в последствие подписват с Motor Music.

След като печелят аматьорски конкурс за групи Rammstein успяват да запишат демо и да го изпратят на звукозаписни компании като в последствие подписват с Motor Music. От тогава насам Rammstein имат издадени 7 студийни албума.

През 1995 г. работейки с продуцента Jacob Hellner Rammstein издават своя дебютен албум Herzeleid. Албумът бива толкова добре приет, че се нарежда на 303 място в класацията „500-те най-добри Рок и Метъл албуми за всички времена” на списание Rock Hard.

Този успех кара групата да издаде своя втори албум само две години по-късно. Sehnsucht дебютира под номер 1 в немската класация. Този пореден успешен албум кара Rammstein да тръгнат на световно турне, което продължава почти 4 години.

Песента “Du hast” е част именно от албума Sehnsucht, но излиза като сингъл на 19 юли 1997 г.

От тогава парчето бива използвано в няколко саундтрака: The Matrix: Music from the Motion Picture и How High. като влиза и и в игрите Guitar Hero 5 и Rock Band 3.

Песента бива издадена в две версии. Оригиналната версия е изцяло на немски език, а другата версия частично е на английски.

“Du hast” е една от любимите песни на феновете. Тя бива изпълнена на почти всеки концерт на Rammstein като живото изпълнение е малко по-дълго от албумната версия.

Заглавието на песента представлява игра на думи. “Du hast” има две тотално различни значения. Произнасянето на фразата звучи еднакво, но се пише различно: Du hasst (“ти мразиш”) и Du hast (“ти имаш”)

Любопитни факти за Германия:
 1. Германия е най-населената дъжава в Европа – 82 милиона.
 2. Германия е родина на някои от най-големите класически композитори като Bach, Händel, Beethoven, Schumann, Mendelssohn, Brahms, Wagner и R. Strauss.
 3. Някои от най-големите философи са от Германия: Kant, Hegel, Schopenhauer, Nietzsche, Heidegger
 4. Германия е на трето място във вечната класация за нобелови лауреати – 108.
 5. Германският инженер Николаус Ото изобретява автомобилния четоритактов двигател през 1876 г. Въпреки че различни дизайни на двигатели са били патентовани още през 1807 г. двигателят на Ото е първият, който започва да се използва с комерсиална цел.
 6. Hans Joachim Pabst von Ohain е немски физик и дизайнер на първият работеш Турбореактивен двигател благодарение, на което модерните самолети стават изцяло реактивни. Именно това слага началото на ракетостроянето и прави възможно излизането извън орбита.
 7. Катедралата в Улм е най-високата църкава в света – 161,53 м.
 8. Немската магистрала (Autobahn) е най-старата мрежа от автомобилни пътища в света, като първата секция е била завършена през 1932 г.
 9. Германия е единствената страна в Европа, където на определени магистрали няма ограничение за скороста.
 10. Германия е първата страна в света, която приема Зимното и Лятно часово време. Това става през 1916 г.
 11. Германия е един от най-големите автомобилни производители в света.
 12. Donaudampfschifffahrtselektrizitätenhauptbetriebswerkbauunterbeamtengesellschaft” е най-дългата дума, която е публикувана. Тя съдържа 79 букви.
 13. Традицията за Коледната елха (Tannenbaum) произлиза от Германия.
 14. Бягството от затвор в Германия не се наказва допълнително, защото „основен човешки инстинкт е да бъдеш свободен”.

 

„Европа в капки поезия“ е част от програмата “Пловдив – Европейска столица на културата 2019”

 
Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG, Neterra TV, СКАТ и bgtime.tv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *