На пазар с международен паспорт

На пазар с международен паспорт | MMTV Online

Г-жа Ойлен-Шмойлен отдавна се бе убедила в универсалното твърдение, че хората са удивителни създания

Без значение на коя географска ширина се намира човек, това винаги ще бъде в сила.

Милата женица (сиреч аз) има удоволствието да се удивлява на човешкия гений вече повече от 10 години, скитайки по света и у нас. Спор няма, че от нас българите по-Убав народ не може да се намери. То се знае, че бием всички по учтивост, професионализъм, функционалност, добронамереност, уреденост… пък и разбираме от футбол. Няма смисъл да се изброяват всичките ни добродетели и постижения, нали? Защото ако се започне, ще се отрепа цЕл ден в писане.

Но за да не бъда голословна, ще споделя част от премеждията ми с други по-малко велики нации и странните им приумици.

Германия

Подреденост. Чистота. Цивилизованост. Толерантност. Точност. До откат.

Значи, ако си поканил германци на гости в 18:00ч., трябва да си готов до това време да ги посрещнеш. Защото те ще дойдат точно на минутата, без излишни импровизации и сантименталности. Емоционално сдържани и с каменни физиономии ще изкарат гостито, а вие ще останете да се чудите, аджеба, на тез хора приятно ли им беше и въобще харесват ли ни те? Интересен народ.

А ако през зимата трябва да си почистиш заскрежените стъкла на колата рано сутринта на някоя безлюдна немска улица, тръгвайки за работа, ще трябва да чегърташ 15 мин. на изключен двигател. Околната среда не може да се замърсява излишно само, защото ти искаш да си загряваш колата и да си улесняваш търкането на прозорците!

Гърч до дупка в името на общото благо!

Франция

Обича ги г-жа Ойлен-Шмойлен тез хора, бе… ей! Ще ги кара някой да работят кога навън слънце пече… не на тЕх тия.

Обича ги г-жа Ойлен-Шмойлен тез хора, бе... ей! Ще ги кара някой да работят кога навън слънце пече... не на тЕх тия. Те, хората, толкова вино имат за пиене, толкова сирене за ядене (над 150 вида)...

Те, хората, толкова вино имат за пиене, толкова сирене за ядене (над 150 вида)… каква работа, какви пет лева. Някой си там от ЕС решил да им увеличава възрастта за пенсиониране…?!

Чшш, ало, ще им увеличи… ама друг път! Стачка! Стачка! Либерте, егалите, фратерните!

И стигаме до Русия

“Mother Russia poetry majestic tells the time of a great empire…” IRON MAIDEN

По липса на недостатъци те много се приближават до нас. Прекрасни създания. Трудно е да се признае този факт от представител на българския народ, но човек трябва все пак да остане честен поне пред собствената си съвест! Голяма е руската страна, голяма е руската душа, голяма е руската култура!

Но само да не ви се налага да връщате/заменяте някоя закупена вещ в магазина. А това все пак се случва. Наскоро, например, на г-жа Ойлен-Шмойлен ѝ се наложи да отиде до „най-любимата“ ѝ дестинация, Мола, за да върне едни къси панталони, които се оказаха малки на Ойлен-Шмойленчето.

Наскоро, например, на г-жа Ойлен-Шмойлен ѝ се наложи да отиде до „най-любимата“ ѝ дестинация, Мола, за да върне едни къси панталони, които се оказаха малки на Ойлен-Шмойленчето.

Леле…! Оказа се, че за тази работа е нужен международен паспорт

И се започна цяла Одисея. Дай паспорт, нямам паспорт! Дай паспорт! Ама, какъв паспорт, бе, за какво ви е, аз не искам да напускам страната, а само ей тез гащи да върна… Аааа, не!… Само лична карта нося… Не! Паспорт! Ама аз само за ей тез къси гащи (на цена 30 лв.)… Те не отстъпват, ама и госпожата не се дава. То г-жа Ойлен-Шмойлен в България ли се е учила да се оправя с живота или не!!! Разправия, разправия… па капитулира лелката-продавачка най-накрая, то излиза ли се на глава с балкански дзвер?!

И като почна да пухти, като се запоти, като извади едни ми ти формуляри, дай! То писА, то попълвА, то печати би, то потече едно подписване и разпечатване. Метри хартия, различни видове печати и множество подписи. Те така се мина половин час. Сложно, сложно, ама те си знаят хората защо им трябва тази тежка администрация по връщането на гащи, неслучайно са толкова уредени. Останалите да се оправят.

В дни като този, когато г-жа Ойлен-Шмойлен го е ударила на размисли по темата:

“Какво пъстро го е изпъстрило човечеството Господ…”

ѝ се допива аперитив много от рано и с умиление и щастливо чувство си казва:

“Добре, че съм имала щастието да се родя на планетата Земя, раят във Вселената!”

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG и Neterra TV.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *