Пепи Писарски от Атлас – интервю в Музинки

Днес на гости в Музинки ни е Петър Писарски от група Атлас

Вижде интервюто като кликнете на видеото или прочетете в допълнителната информация по-долу!

Ванеса: Здравейте, ММци! Аз съм Ванеса, а вие сте с Музинки! Днес ми гостува един от стожерите на българската new wave музика, един от тримата основатели на група Атлас – Петър Писарски. Здравей! Много ми е приятно!

Пепи: Здравей! И на мене!

Ванеса: Къде точно се намира Атлас на музикалната карта в момента, защото през годините вие претърпявате доста метаморфози в състава си, в стила на музика?

Пепи: Намираме се в България. Работим много активно. Миналата година издадохме един албум-обещание, който се казва „Родени в ХХ век”, тази година успяхме да направим нова версия на „Есенни цветя”, кръстихме я „Есенни цветя 2017” и имаме много участия, много срещи с публиката на живо, което за нас е страхотно удоволствие. Надяваме се, че и за публиката, разбира се!

Ванеса: Дълги години си бил в чужбина и в свои интервюта казваш, че опитът, който си добил там е твърде богат. Какво те накара да се върнеш отново в България?

Пепи: Аз никога не съм напускал България с идеята да не се връщам тук. Това, че сме добили опит като музиканти на сцена, в момента го показваме и го използваме тук в България пред българската публика. Много е полезно. Това е школа, която мисля, че доста музиканти би трябвало да я преминат и тя ще им помогне много, защото…

Ванеса: … а вие на български ли пеехте там и по какъв начин ви приемаше публиката в чужбина?

Пепи: В чужбина, който си мисли, там където сме работили по клубовете, че ще пее авторска музика, се заблуждава. Успявали сме, разбира се – всяка вечер по една наша песен да представим на публиката. Но там се пеят само хитове, евъргрийни и енетуално стандарти. Просто репертоар, който е подходящ. Между другото, различните националности не само, че имат различни вкусове, но и в една Англия, в различните градове имат различни и любими песни, което за мен беше много учудващо и малко плашещо. Една от най-известните песни в лондонската част е ‘Streets of London’, нали „Улиците на Лондон”. Когато ние научихме и видяхме как реагира публиката и отидохме в Newcastle да я изпеем, реакцията беше доста заплашителна.

Ванеса: Не сте очаквали такав реакция?

Пепи: Абсолютно!

Ванеса: А българската публика има ли си някакъв конкретен вкус? Намерили ли сте нейния вкус?

Пепи: Българската музика в момента е разделена ужасно много поколенчески, според мен и това е съвсем логично в следствие на намесата на някои медии. Според мен всеки човек след определена възраст харесва песни с добра мелодика, със смисли и текстове, с хубав аранцимент и естествено, изсвирени и изпяти правилно и с чувство на сцената.

Ванеса: Добре де, ти имаш… вие имате страшно много песни, коя от коя по-хубави. Твоята любима песен от вашия репертоар коя е?

Пепи: Е, тука вече ми е много трудно, защото аз си харесвам и доста от моите песни, дори и да не звучи много скромно (смее се). Ако трябва да кажа кои от моите песни са ми любими, а не от на колегите, на две бих се спрял – „Живот след смъртта” и „Есенни цветя”.

Ванеса: Казват, че българската музика напоследък преживява ренесанс. Имаш ли си любими изпълнители или любима банда от новото поколение?

Пепи: Определено много ми харесва групата Jeremy? и като музиканти, и като вокал. Единствено леко се притеснявам, че не правят песните си на български език, но пък предполагам, че ще дойде време, когато ще разберат, че това е важно. Трудно е, но ние сме минали по този път и мисля, че поне могат да опитат, това е много приятелски съвет, поне да опитат да правят две версии – една българска и една на английски език. Но много ги харесвам. И естествено, има и други, има страхотно поколение, фънк групи, които е удоволствие за мен да слушам на живо. Например Funky Miracle, още една подобна формация, на която и забравих името, защото е пак на английски. Не, че имам нещо против този език.

Ванеса: Западното влияние си казва думата.

Пепи: Ние сме си измислили не случайно това име „Атлас”. То звучи и на български и е така мултинационално.

Ванеса: Универсално.

Пепи: Универсално, да. Само да допълня това, което казах, че и според съвременното законодателство, когато една група или изпълнител, или композитор, независимо, че използва чужд език, след като той е роден в тази страна, има такова гражданство, изкуството, което създава е национално и българско. Независимо дали езикът ще е италиански, френски или английски. Ами, просто към младите – правете авторска музика, това е! Без значение на какъв език. Това ти го пожелавам от сърце!

Ванеса: В тази връзка за правата на българските музиканти – разкажи ни за това сдружение, което се бори за техните права.

Пепи: Наложи се през януари да направим и такова нещо. Освен да се занимавам с музика се наложи с мои колеги да основем сдружението НАМП – Независими автори, музиканти и продуценти.

Основната цел, разбира се, чрез законодателни промени да се подпомогне българската музика и българското изкуство и леко в скоби музиката и изкуството, създавани от независими продуценти, защото тя е много смачквана напоследък чрез най-различни механизми от големите мениджъри, да сложа кавички, нали така се правеше (показва). Имаме много интересни идеи, част от тях вече реализираме, кандидатстваме сега по един проект за създаване на музикално предаване, насочено именно натам, да дадем изява и платформа за песни, които са създадени от независими автори, музиканти и продуценти, както е написано в заглавието. Защото положението е трагично, защото в нашето законодателство в момента понятието „българска музика” в Закона за радиото и телевизията не съществува.

И подчертавам, в закона се казва „за радиоТО и телевизияТА”. Нека вашите зрители си представят от кога е този закон – когато е имало едно радио, една телевизия. Ние сме страшно назад законодателно в защитата на националното ни изкуство и за съжаление, интереси.

Ванеса: Благодаря ти страшно много за това прекрасно интервю! Искам да те помоля да поздравиш зрителите на ММ с някое твое любимо парче или с някоя песен, която можеш да ни изпълниш лично ти.

Пепи: Аз, първо, че не обичам да пея…

Ванеса: … това наистина ли го каза?

Пепи: … още повече, че за да пея тука със сигурност трябва да има нещо, което да дрънчи и да издава звуци. Ами, искам да пожелая на зрителите на ММ много сбъдвания на мечтите им и нека да харесват българската музика, да я обичат! Тя има нужда от вас, драги зрители!

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Bulsatcom Fusion, TiVi.BG и Neterra TV.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *