Dir.bg раздаде наградите за чиста журналистика от конкурса Web Report

Dir.bg раздаде наградите за чиста журналистика от конкурса Web Report

За седма поредна година Dir.bg връчи наградите Web Report

Конкурса за чиста журналистика се проведе в зала Event Space 2020 в София. Журито имаше нелека задача да избере най-добрите материали сред стотици разследвания, фото- и видеорепортажи, подкасти.

С тази отговорност се заеха генералният директор на БТА Кирил Вълчев, журналистът на bTV и водещ на знаковото обзорно актуално предаване “120 минути” Светослав Иванов, главният редактор на “Капитал” Алексей Лазаров, главният редактор на Dir.bg Никола Костадинов, Евгения Атанасова – журналист и продуцент в БНТ, журналистът и писател Анна Заркова, Ива Дойчинова – програмен директор на Радио “Фокус”, Методи Владимиров – изпълнителен продуцент “Новини” в NOVA, Ваня Николова – журналист и сценарист, главният редактор на OFFNews.bg Владимир Йончев, Найден Тодоров – председател на Българската асоциация на спортните журналисти, Ирина Велева – главен редактор “Мениджър Нюз”, Евгени Димитров – основател на агенция “Булфото”, Илияна Захариева – директор “Корпоративни комуникации”, А1, Николай Петров – старши редактор и водещ на програма “Хоризонт”, БНР и Александър Попов – главен редактор на Dnes.bg.

Тази година бе връчена почетна награда за цялостен принос към журналистиката. Тя отиде посмъртно при напусналия ни неочаквано и наскоро главен редактор на “24 часа” Борислав Зюмбюлев. Наградата връчи водещият на „120 минути“ по bTV. Прие я дългогодишния колега на Зюмбюлев – Георги Милков. Иванов определи Борислав Зюмбюлев като „добър човек, носещ особена сензитивност и чувсителност“, а Милков посочи, че това отличеие за главния редактор на „24 часа“ е „първото цвете в неговото поле на незабравата“.

С голямата награда в категория “Общество” бе отличена Анна Карадакова от NOVA за “Битка за детските сърца”. Наградата ѝ връчи главният редактор на Dir.bg Никола Костадинов.

В категория “Истински истории” бе отличен Георги Караманев за “Дигитални истории”: Исус. Програмистът, дошъл от гетото”. Наградата си той получи от Методи Владимиров, изпълнителен продуцент “Новини”, NOVA.

Голямата награда в категория “Икономика” отиде при Михаил Мишев от Klinklin.bg за “Ромите ни претопяват – не! Те са ключ към икономически подем”. Връчи я ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров, като от името на Мишев наградата прие Калоян Константинов.

В категория “Култура и изкуство” журито отличи и самия Калоян Константинов за разследването “Цени, умножени по 10: Как се ремонтира Националната галерия”, публикувано в Klinklin.bg. Наградата връчи художникът Иван Яхнаджиев.

Носител на Голямата награда в категория “Технологии и иновации” е Мая Димитрова от БНТ за “Черният пазар на политическата реклама: Как партиите ни манипулират в социалните мрежи?”. Наградата връчи Илияна Захариева – директор “Корпоративни комуникации” в А1.

Отличието в категория “Спорт” отиде при Петър Георгиев от БНТ за “Смелото сърце на Георги Пеев – репортаж за един шампион”. Наградата връчи Георги Пеев, а от името на Петър Георгиев я прие Теодор Борисов.

Отличието за подкаст отиде при Константин Мравов, БНР/Binar за “Destructive Creation за ПСА, графитите и лицемерието на Столична община”.

Оперативният директор на Dir.bg Иван Брайков
Оперативният директор на Dir.bg Иван Брайков

Носител на специалната награда на журито за Фоторепортаж е Юлиан Тодоров от Lap.bg за великолепните кадри, пресъздаващи емоцията от “Мачът на надеждата”. Наградата му бе връчена от основателя на агенция “Булфото” Евгени Димитров.

Специалната награда на журито за Видеорепортаж отиде при Станимира Атанасова от bTV за “Винаги ДЖУЛИЯ”. Наградата връчи Рени Чавдарова от видеоотдела на Dir.bg.

Специалната награда на журито “Гореща точка” грабна Петър Нанев от bTV, който отиде “На границата с “Хизбула”, влезе при сухопътната войска на Израел и разговаря с оцелелите от клането в кибуц Беери. Наградата връчи журналистът, обиколил не една и две горещи точки, Георги Милков.

Като “Майстор на словото” журито отличи Райко Байчев от Actualno.com за великолепния прочит на любовната история на Лора и Пейо Яворов – “Ида и аз подир нея”. Наградата връчи друг безспорен майстор на словото и водещ на “120 минути” по bTV Светослав Иванов.

Специалната награда на журито “Млад автор” отиде при Ангелина Ангелова за материала ѝ “В клас с трима ученици – история от Драгоман”, публикуван в Scoolmedia.com. Наградата връчи доц. Мила Серафимова, заместник-декан на Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет.

Носител на Специалната награда на журито “Зелено перо” тази година е Свилена Велчева от Ecovarna.info за “Побити камъни – побита с отпадъци история в сегашно време”. Наградата си тя получи от Драгомир Желев, изпълнителен директор на Delta.bg.

Специалната награда на журито за журналистическо разследване отиде при Мария Ванкова от bTV: “Лекарство на всяка цена – 4 г. По-късно”. Наградата връчи журналистът и писател Анна Заркова.

ММТВ е медиен партньор на Web Report 2024

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате в социалните мрежи: FacebookInstagramTikTok и Twitter. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни OnDemand на нашият сайт MM Player или в канала ни в YouTube

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *