Конкурсът Web Report на Dir.bg отличи 12 журналисти

Конкурсът Web Report на Dir.bg отличи 12 журналисти

Конкурсът за чиста журналистика Web Report на Dir.bg избра най-добрите материали за пета поредна година.

За кои депутати ваксините са “експериментална течност”, а всъщност са имунизирани? Колко струва фалшивият COVID – сертификат и кой го продава?  Кои са албанските девици с мъжка съдба?

Какво е да прекараш по-голямата част от живота си в затвора и води ли това до Бог? Какво седи в основата на скандала с допинг в българското плуване? Защо са съмнителни сделките на руснаци с имоти в Созопол? Какво се случва в горещата точка на събитието – войната в Украйна?

Това са част от темите на журналистическите материали, наградени от конкурса Web Report 2022 миналата вечер. Петото издание на конкурса за чиста журналистика на най-големия български интернет портал Dir.bg отличи 12 журналисти, които развълнуваха обществото със забележителните си репортажи през последната година. Те бяха номинирани и избрани сред 130 участници, кандидатствали с 367 материала.

 

„Конкурсът Web Report беше учреден по повод 20-годишнината на Dir.bg и вече пета година търси добрите автори. Има една сентенция  – журналистиката е първата чернова на историята. Живеем в много бурни и интересни времена и може би сега е моментът, в който най-много журналистиката трябва да защити своята роля. Има автори, които продължават да пишат черновата на историята у нас. Web Report е конкурс, в който журналисти оценяват други такива и това е важно, защото искаме с него да си кажем една добра дума един на друг. Опитваме се да преодолеем разделението – напоследък все по-рядко казваме на някой друг, че е добър“, каза оперативният директор на Dir.bg Иван Брайков.

 

Иван Брайков - Web report 2022

Победителите бяха обявени на специална церемония в клуб „Перото“ в НДК в присъствието на водещи имена в журналистическата гилдия, литературата, образованието, изкуството, спорта. Футболистът Димитър Бербатов, режисьорът Виктор Божинов, медийният експерт доц. Георги Лозанов, зам. министърът на образованието и науката Мария Гайдарова, голямата украинска певица Катерина Бужинская, бяха само част от почетните гости на събитието.

Журналистите се бориха в категориите Общество, Истински истории, Икономика, Технологии и иновации, Култура и изкуство, Спорт. Специални награди бяха присъдени и за най-добрите Фоторепортаж, Видеорепортаж, Подкаст, отличен беше и Млад автор.

Журито, в което участват 14 от водещите професионалисти от конкурентни български медии, даде и специален приз „Журналистическо майсторство“. С него беше отличена журналистът на bTV Мария Цънцарова, която успя да разкрие двуличието на ваксинираните депутати от „Възраждане“, които в същото време пропагандираха , че ваксините  са „експериментална течност“.

 

жури на Webreport 2022

Тази година журито учреди и специална награда – „Гореща точка Украйна“ за цялостно отразяване на войната, която беше присъдена на репортера на БНТ от мястото на събитието Александър Марков.

„Аз се надявам, че след като пропагандата разпали тази война, журналистиката ще помогне тя да свърши. Професията на журналиста е да бъде етичен“, заяви от сцената на конкурса медийният експерт доц. Георги Лозанов.

„Надявам се да продължавате да гоните и показвате истината, защото светът, в който живеем в момента, има нужда от нея“, каза и футболистът Димитър Бербатов, който връчи наградата в категория Спорт.

„Доста гласове се опитват да ни убедят, че истината е въпрос на гледна точка. Хората, които са събрани тук са убедени, че трябва да търсят истината за гледната точка. Защото ще живеем по-добре“, обърна се към присъстващите и режисьорът Виктор Божинов.

Победителите в Web Report 2022

Общество

Виктория Бояджиева, NOVA: Как работи схемата за фалшиви сертификати?

Икономика

Георги Ангелов, OFFNews: Санкции ли? Близки на Путин под санкции купуват и продават къщи в Созопол

Технологии и иновации

Георги Караманев, Karamanev.me: Какво знаят за теб „Гугъл“ и „Фейсбук“? И защо това има значение?

Култура и изкуство

Райко Байчев, Actualno.com: Смъртта и виолончелото

Спорт

Димитър Тасев, bTV: bTV Репортерите: Допинг в дълбоките води

Истински истории

Стоян Нешев, NOVA: Дядо Боже – затворникът с най-дълъг престой в Софийския затвор

Фоторепортаж

Румен Сарандев, БНР: Сагата “Вера СУ” или един месец от живота на фоторепортера Румен Сарандев (снимки)

Видеорепортаж

Радиана Божикова, bTV: bTV Репортерите: Последните клетвени девици на Албания

Подкаст

Елена Пъневска, БНР: Канабис и какво трябва да знаем

Млад автор

Мария Христова, Scoolmedia.com: Войната в Украйна и новата реалност – за всички нас

Награда на журито за журналистическо майсторство

Мария Цънцарова, bTV: За кои депутати ваксините са “експериментална течност”, а всъщност за имунизирани

Награда на журито “Гореща точка Украйна”

Александър Марков, БНТ

Още за конкурса:

Журито: За поредна година конкурсът получи подкрепата на водещи медии в България. Web Report 2022 запази традицията си да обединява добре познати професионалисти от конкурентни медии в журито си, осигурявайки  по този начи компетентна и прозрачна оценка на материалите.

Сред членовете на журито са: Евгения Атанасова (Журналист и продуцент, БНТ), Анна Заркова (Журналист и писател,  СБЖ), Ива Дойчинова (Директор на Радио „София“, БНР), Антон Хекимян (Директор „Новини, актуални предавания и спорт“, bTV), Методи Владимиров (Водещ и продуцент, NOVA),  Владимир Жеглов (Основател на Dir.bg и почетен председател на журито), Ваня Николова (Журналист, сценарист), Владимир Йончев (Гл. редактор, OFFNews.bg), Галина Александрова (Гл. редактор, 3e-news.net), Найден Тодоров (Председател на Българската асоциация на спортните журналисти), Евгени Димитров (Основател на агенция „Булфото“), Илияна Захариева (Директор „Корпоративни комуникации“, А1). Тази година към тях се присъедини и генералният директор на БТА Кирил Вълчев и главният редакторна „Мениджър Нюз“ Ирина Велева.

ММТВ  e медиен партньор на Web Report 2022.

Източник:Dir.bg, Фото кредит: Dir.bg

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате в социалните мрежи: FacebookInstagramTikTok и Twitter. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни OnDemand на нашият сайт MM Player или в канала ни в YouTube.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *