13 журналисти с приз от Web Report 2023

13 журналисти с приз от Web Report 2023

185 автори влязоха в оспорвана надпревара в конкурса Web Report 2023 на Dir.bg

Шестото издание на събитието, организирано от Dir.bg се проведе в рамките на Конференцията „Трансформациите на дигиталните медии -25 ONLINE“, с която българският интернет портал отбеляза своите 25 години в уеб пространството.

„185 журналисти  се бориха за престижните награди в различните категории на Web Report 2023. Рекордният интерес към журналистическото състезание е комплимент за нас, защото с него поставихме основите на партньорство между конкурентни медии в  името на високи журналистически стандарти“,  казва оперативният директор на Dir.bg Иван Брайков. Журито на конкурса се допълва всяка година и се състои от изявени професионалисти от конкурентни телевизии, радио, печатни и онлайн издания.

В една от най-оспорваните категории – Общество, наградата взе Мариета Николаева за репортажа си в „Наркодеца“ в Темата на NOVA. Най-добрият материал в категорията Икономика е на Анина Сантона от „Капитал“ с  „Десетгодишна мрежа от връзка за милиони в търговете на София: От Видин през Кипър“. Журналистът Георги Караманев с неговия блог „Дигитални истории“ победи конкуренцията в категория Култура и изкуство със статията си „Понякога ще идвам…Как ИИ нарисува класически 10 стиха?“

Актуалната категория Технологии и иновации е с победител Росен Цветков за неговия прочит в „bTV Репортерите“ на темата  „5G: Отвъд митовете“.

Гергана Венкова от bTV  и репортажът и от Турция  „Песента на спасението“ е най-доброто попадение в Истински истории. Отличието в Спорт е за  Станимира Атанасова, bTV  с видеото й „Писмо до теб“

Освен традиционните категории  конкурсът обяви и специалните награди на журито.

Най-добро Фото е за Любомир Асенов, LAP  за „24 часа на Нюрбургринг“. За  Видео отличието получи Александър Марков, БНТ за репортажа си „Очевидци на 24 февруари: Спомените на украинци и войната за първите часове на войната“. Подкастът на годината е на Гергана Хрисчева, БНР  с темата „Трансплантирани за трансплантацията“. Web Report присъди наградата Млад автор на Росен Разпопов, Scoolmedia за неговата статия „Борбата за паметниците на културата с аромат на тютюн“.

За първи път тази година и в отговор на все по-важната тема за отговорност към природата конкурсът на Dir.bg присъди награда Зелено перо. Нейният първи лауреат е  Благой Цицелков от NOVA  за репортажа си „Пустинята Дунав“ в Темата на NOVA.

Журито отличи и добрата журналистическа работа за отразяването от Гореща точка Турция, където наградата отиде при Бесте Сабри и Иван Георгиев за bTV Репортерите „Земетресението в Турция“.

Специална награда на журито  получи журналистът от БНТ Богдана Лазарова, която участва в конкурса с филма си „Колцентровете и фаталните последствия за българските младежи, които работят в тях“.

Телевизия ММ e медиен партньор на инициативата.

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате в социалните мрежи: FacebookInstagramTikTok и Twitter. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни OnDemand на нашият сайт MM Player или в канала ни в YouTube

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *