Стоновете на едно „Безмълвно сърце“

Стоновете на едно „Безмълвно сърце“ | MMTV Online

Какво е усещането да ти остава само още едно събуждане, преди да влезеш във вечната тъмнина? Едно планирано отлитане към безкрая, което само някоя нелечима болест може да оправдае. Желанието за повторно събуждане, защото ще е и последното. Ръката, която гали дървените облегалки на столовете, а погледът обхожда снимките, свидетелстващи за цял един живот. Тихият порив за прегръдка и изпиване на всеки звук. Силата да се откажеш от живота, за да не се превърнеш в бреме за любимите си хора, за да те запомнят като достойно човешко същество. Къде обаче е границата при взимането на такова решение и доколко въвличането на най-близките в него е правилно?

Въпросът за евтаназията е изключително спорен и чувствителен, който датският филм „Безмълвно сърце“ (2014 г.) поставя по дълбоко разтърсващ и силно естетичен начин

Минималистичната обстановка в красива извънградска къща, пастелните тонове и приглушена светлина насочват действието навътре в съзнанието и душите на героите, дошли да изкарат една преждевременна Коледа, която един от тях никога повече няма да преживее.

Превръщането на любимите хора в съучастници, изискването на тяхното съгласие поражда вълни от емоции и разгръща многопластови характери и техните сложни взаимоотношения. Най-подготвените и справящи се в живота могат да се окажат най-уязвимите, а считаните за най-крехки, да проявят неочаквана сила.

Усещането, че колкото и да разбираме неизбежността на раздялата, никога не сме достатъчно подготвени за нея. А болката е толкова силна, че сме склонни да подозираме и обвиняваме другите, че не я изпитват.

Тези дълбоко психологични, нравствени и етични въпроси поставя в „Безмълвно сърце“ легендарният режисьор Биле Аугуст

Тези дълбоко психологични, нравствени и етични въпроси поставя в „Безмълвно сърце“ легендарният режисьор Биле Аугуст, известен с „Къщата на духовете“ (1993 г.), Клетниците (1998 г.) и още над 30 филмови шедьовъра. На 13 от тях той е и сценарист, като повечето от филмите му са основани на литературни произведения с висока стойност.

На 23-ия София Филм Фест 2019 зрителите ще могат да видят и филма от 1987 г. „Пеле завоевателя“ на Биле Аугуст, който е спечелил „Златна палма“ и „Оскар“ за чуждоезичен филм. Изключителният режисьор и писател ще представи лично и най-новия си филм „Щастливеца Пер по романа на датския нобелов лауреат Хенрик Понтопидан.

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG, Neterra TV, СКАТ и bgtime.tv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *