Bruce Dickinson: „Ще пея в IRON MAIDEN, докато здравето ми позволява’’

Bruce Dickinson: Ще пея в Iron Maiden, докато здравето ми позволява

Легендарният вокал говори за диагнозата рак на гърлото, през какво е преминал и как се е самодиагностицирал използвайки интернет

Не мисля, че гласът ни е даден само за пеене. Той е оръжие за комуникация и средство да разказваш истории. Когато ме диагностицираха с рак на гърлото през 2014г. първата ми мисъл беше, че няма да мога да пея отново. Слава богу това не се случи. Тогава си помислих, че дори и ако гласът ми се промени и аз не мога да пея, пак ще разказвам истории, но по различен начин. Може би не с Iron Maiden, но нищо не трябва да те спира да разказваш истории.

Запитан за това какво трябва да прави човек, за да пази гласа си Брус отговаря:

Говоренето е катастрофа за гласа. Когато говориш мускулите работят по абсолютно различен начин от този, когато пееш. Почивка, сън, много вода, не излизай вечер и не крещи по кръчмите след концерт.

Dickinson описва хронологията на събитията и какво си е мислил след поставената диагноза

Всичко започна, след като открих бучка на врата си. Веднага отидох при доктора си, Мистър Гугъл (говори за сайта GOOGLE). По това време записвахме албума ‘’The Book of Souls’’. Аз познавам тялото си, като бивш състезател по фехтовка, освен това не пия лекарства и когато нещо не е наред с мен, го чувствам. Не беше нещо определено, но усещах, че има проблем. Мислех си, че ме хваща грип, но аз никога не съм боледувал от грип. Потях се през нощта, но още не се чувствах болен.

Потърсих в Google на какво отговарят симптомите ми и си казах: „На 50 години съм, не пуша, не ползвам наркотици, не пия много, освен понякога бира”. Сложих всичко в търсачката и тя ми показа, че ако имам бучка на врата, то вероятно имам рак на гърлото. И на въпроса какво го предизвиква? Отговорът беше – ‘’Човешкият папилома вирус”, защото има световна епидемия на заразяване и то във възрастта 40-55 години.

Странното при раково болните, е че те се чувстват много самотни

Въпреки, че хората около теб са съпричастни, включително музикантите от групата, но фактът, е че никой нищо не може да направи. Ти си с докторите и телевизията в стаята ти. И първото нещо, което виждаш сутрин е реклама на застраховка ‘’Живот’’, помощ при организиране на погребения и призиви за дарения на раково болни. И си казваш, извинете, но нямам нужда от това.

Мой приятел музикант ми се обади и каза, че ми е изпратил няколко книги да се забавлявам, докато съм болен. Пристига първата, поглеждам заглавието: ‘’Никога повече не се страхувай от рака’’, викам си ОК. После получвам голям кашон, пак от него, а вътре трамплин. Питам го, защо трамплин, а той ми казва, че било полезно да скачам, и аз едва не се пребих на него. Така и не постъпих в болница. Сутрин се качвах на влака и отивах на лъчетерапия, а после се разхождах в парка.

След получената диагнозата той признава, че веднага е обмислял възможността да умре

Честно казано, веднага щом ме диагностицираха си го помислих. Но това не беше в основата на съзнанието ми, защото не умирах точно в този момент. Чувствах се  добре, но имах, както се оказа, топка за голф, която се разраства на езика ми, и още четири топки за голф, които се развиват в лимфните ми възли.

По времето, когато бях диагностициран, докато не започнах лечението, шансовете ми за оцеляване бяха реалистично 60/40, което е по-добре от 50/50. Но не мислех постоянно, че мога да умра, мислех си как да живея.

Bruce Dickinson споделя, че лечението на рака е повлияло върху пеенето му

Той признава, че вокалните му струни са буквално “сготвени” след лъчетарапията

“Гласът ми беше отначало слаб, но по ирония на съдбата достигах най-високите ноти с лекота и по-добре отпреди. Колко странно е това?”

Bruce Dickinson: „Ще пея в IRON MAIDEN, докато здравето ми позволява’’

Въпреки личните изпитания, с групата си Iron Maiden, която не забавя темпото и след 40 години в музикалния бизнес, Брус Дикинсън гледа напред към бъдещето, признавайки, че ще продължи с групата, докато здравето му го позволява.

‘’Нямам времева рамка. Докато тялото ми се справя и докато хората идват да ни слушат и не се налага да гледам публика, която е толкова стара, колкото мен, аз съм щастлив.

Какво да не ми харесва? Някой ми казва, че има голяма вероятност да умра от рак на езика, а две години по-късно аз паркирам самолетът ни Боинг 747 с Iron Maiden и пея пред 50 000 души!

Ако не можете да погледнете нагоре и да благодарите на Бога за това… Не че съм религиозен, но ако не можете да кажете, че сте наистина благодарен на някого някъде, че ми позволи да имам шанса да направя това, тогава ти си доста странен човек.

В статията са използвани интервюта на Брус Дикинсън пред шведската телевизия и от биографичната му книга.

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG и Neterra TV.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *