Да те изгонят на крачка от успеха

Музиканти уволнени от групата точно преди да станат известни

Да те изгонят на крачка от успеха | MMTV Online
Всички познаваме тези групи, някои повече от други. Но едва ли всички знаете, че в тях е имало музиканти, които са били изхвърлени от бандата точно преди те да се „изстрелят сред звездите”

Как ли са се чувствали (или още се чувстват) след като това, за което са мечтали се случва на другите, но не и на тях? Само си представете: Присъединявате се към група и успявате малко или много да се напаснете в свиренето. Свирите по малките клубове и всякакви ужасни участия за без пари и си мислите, че може би това води към нещо по-голямо. В един прекрасен ден те ти събират багажа и ти казват, че вече не си част от групата. И само шест месеца по-късно се превръщат в най-голямата група на планетата… и са постигнали това БЕЗ ТЕБ.

Jason Everman – Nirvana, Soundgarden

Първият в този списък е може би най-големия кърък на света. Той бива изхвърлен не от една, а от две от най-успешните групи за всички времена.

Басистът Джейсън Еверман се присъединява към Nirvana през февруари 1989г. като втора китара за албума “Bleach”. Той бива отразен в корицата на албума, но така и не участва в записа. Еверман напуска Nirvana през юли 1989г. като в интервю Кърт Кобейн го описва като социално дистанциран и вечно в лошо настроение.

На следващата година той се присъединява към Soundgarden като временен заместник на тогавашният басист Hiro Yamamoto. Участва в промоционалното турне към албума “Louder Than Live” и бива изгонен веднага след завършването му в средата на 1990г. Според мениджъра на групата повод за уволнението му са причини подобни на описаните от Кобейн.

В последствие Еверман прави още два опита да продължи с музикалната си кариера в групите OLD и Mind Funk, но в крайна сметка се присъединява към армията и служи в Специалните части.

Pete Best – The Beatles

Pete Best по принцип е един от „оригиналните” Бийтълси като бива наричан „Петият Бийтълс”. Той е първият барабанист на групата свирил с тях в периода 1960-1962г. Търсейки барабанист, който да запълни празната позиция Paul Mccartney забелязва Бест докато свири с тогавашната му група Black Jacks. The Beatles канят Бест да стане техен барабанист в навечерието на серия от клубни участия в Хамбург. В по-късни интервюта Маккартни заявява:

“Пийт можеше да държи стабилен ритъм, а и беше популярен сред дамите така, че решихме, че е подходящ за групата.”

През 1962г. след решение от страна на мениджмънта на групата Бест бива заменен от Ринго Стар. Причина за уволнението както самият Джон Ленън споделя е:

“По това време на всички ни беше писнало от Пийт Бест. Той беше лош барабанист. Не се усъвършенстваше…

Tracii Guns – Guns N’ Roses

Всички се сещат, че втората част от името на групата Guns N’ Roses произлиза от името на рок иконата и вокалист на групата Аксел Роуз. Но едва ли мнозина знаят, че и първата част е нечие име.

През 1983г. Tracii Guns сформира групата L.A. Guns. Той кани Axl Rose за вокалист след като го забелязва да пее на участие на групата му “Hollywood Rose”. След като Аксел бива уволнен от мениджъра на групата двамата с Guns измислят друг план да останат заедно.

Така се създава групата Guns N’ Roses. За съжаление на Tracii обаче той остава само осем месеца в новосформираната група. Той напуска след огромен скандал с Аксел заради приятел на Slash, който е попаднал в списъка с гости. Дали само това е причината за тяхната раздяла обаче остава мистерия. Едно нещо е важно да се спомене Tracii Guns бива заменен именно от Slash

Paul Di’Anno – Iron Maiden

Paul Andrews или познат с псевдоним си Paul Di’Anno е първият вокалист на легендарните Iron Maiden. Di’Anno е част от групата в периода 1978-1981г. като записва два студийни албума с тях. „Iron Maiden” (1980) с песенни като „Iron Maiden” и „Phantom of the Opera” и албума „Killers” (1981) с „Wrathchild” и „Purgatory”.

През 1981г. бива изгонен от групата, защото основателят и басист на Iron Maiden Steve Harris не бил доволен от вокалните му способности. В последствие бива заменен от Bruce Dickinson.

Dave Mustaine – Metallica

Metallica винаги са имали репутация на група, която обича непрестанните купони. Така, че е малко странно да те изгонят от такава банда, защото „купонясваш прекалено много”.

Мъстейн се присъединява към Metallica през 1981г. като соло китара. Той помага в писането на четири от песните в първият албум Kill ‘Em All (1983) – “The Four Horsemen”, “Jump in the Fire”, “Phantom Lord” и “Metal Militia” както на две от втория Ride the Lightning (1984) – “Ride the Lightning” и “The Call of Ktulu”. Дейв не взима участие в записите на албумите.

На 11 април 1983г. след като се пристигнали в Ню Йорк за да започнат записи по първият им студиен албум Мъстейн бива уволнен от групата. Това става заради: алкохолизъм, злоупотреба с наркотици, прекалено агресивно поведение и несходство в характерите с основателите на групата James Hetfield и Lars Ulrich. Това по думите на Мъстейн става:

“Без предупреждение, без втори шанс…”

От групата му опаковат багажа и техниката и го оставят на автогарата. Отказват да го качат на самолет, а вместо това му купуват билет за автобус от Ню Йорк до Лос Анжелис (4500км или 4 дни).

Glen Matlock – Sex Pistols

Glen Matlock е един от оригиналните членове на пънк рок групата Sex Pistols в периода 1975-1977г. Той напуска групата след като те вече за започнали запис на първия им албум. Това става поради творчески различия с другите членове на групата. Матлок спомага за написването на 10 от 12-те песни от албума „Never Mind The Bollocks Here’s The Sex Pistols” (1977). Glen Matlock бива заменен от Sid Vicious, а Sex Pistols се превръщат в пънк икони.

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG и Neterra TV.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *