Мари Фредриксон – Тихото величие на човешкия дух

На 9-ти декември 2019 ни напусна нежната половинка от шведското дуо Роксет

Мари Фредриксон - Тихото величие на човешкия дух | MMTV
Мари Фредрискон почина на 61 години след 17 годишна битка с тумор на мозъка

Как се пише за любим човек в минало време, без да откъснеш още малко парченца от разбитото ти вече сърце. Да заглушиш болката от думата “рак” и от факта, че се разделяш завинаги с някой, който е присъствал над 30 години в живота ти. Да подтиснеш изживените спомени на десетките любими песни, изпяти от Мари Фредриксон през годините, които слушаш с кеф още от старта на Роксет през 1986 г.

За мен тя беше еталон за изпълнител

Без да изпада в технически екзорсизъм и силни децибели като Марая Кери, Бионсе и т.н. изпълнителки, Мари докосваше нежно като с кадифена ръкавица слуха ти и оперираше нараненото ти от любовна мъка сърце с лиричния си вокал и перфектно поднесената емоция на текста.

От закачливото послание на “The Look“, “How do you“, “Joyride” се отправяхме на красиво пътешествие в света на перфектните любовни балади като “It must have been love“, “Spending my time“, “Crash, Boom, Bang” и още и още.

Всеки студиен албум от издадените 10 веднага се превръщаше в любим

Именно песните на Роксет в репертоара на групата, в която пеех, ме спасяваха да издържа задимените клубове и претенциите на собствениците да повтаряме до втръсване едни и същи кавъри.

Ще ми повярвате ли, ако ви кажа, че с песните на Роксет съм спасявала душата си от избухване след някоя житейска драма

Защото гласът на Мари Фредриксон има вълшебният дар да лекува, толкова е прекрасно усещането за спокойствие и блаженство, когато го слушаш.

Гласът на Мари Фредриксон има вълшебният дар да лекува, толкова е прекрасно усещането за спокойствие и блаженство, когато го слушаш.

За съжаление тя не намери лек за себе си. Болестта идва ненадейно след сутрешен крос с мъжа ѝ на 11 септември 2002 г. с припадък вкъщи

Следва операция за изрязването на открития тумор в мозъка и обичайната за традиционната медицина терапия- тежка химио и лъчетерапия, които я оставят сляпа с едното око, намален слух и неспособност да говори за няколко месеца. Изненадващо, през лятото на 2006 г. певицата заявява, че се е случило чудо, чувства се здрава и няма нужда от лечение.

Дори през 2009 г. отново пътува за концерти с Пер Гесле. От 2004 г. активно започва да се занимава с рисуване, убедена е, че това много ѝ помага.

Дори през 2009 г. отново пътува за концерти с Пер Гесле. От 2004 г. активно започва да се занимава с рисуване, убедена е, че това много ѝ помага.
Рисува картини основно с въглен като понякога ѝ е нужна пълна тишина, а друг път си пуска U2 на макс. Прави изложби и се чувства пълноценна и здрава. Колкото е възможно. Никога не се оплаква, не търси съжаление, опитва се да се наслаждава на живота, доколкото това е възможно. И пее, композира и записва музика.

Мари смята, че най-добрият техен албум е “Good Karma” излязъл през 2016 г.

Преди 3 години обаче докторите ѝ налагат забрана и турнето на Роксет е отменено. Неспособността да прави това, което най-много обича със сигурност е било изключително тежко за шведската изпълнителка. Трудно е да пиша в минало време, когато музикалното ѝ наследство е вечно, а гласът ѝ ще продължава да лекува души, да предизвиква усмивки и да бъде завинаги част от Любовта, която всеки от нас носи, но забравя покрай ежедневните битовизми.

Благодаря ти любима Мари Фредриксон! Сега ще си пусна “Wish I could Fly“, ще си налея чаша вино и ще си поплача.

А от утре ще се усмихвам, когато чуя песен на Роксет, защото съм убедена, че Мари така иска! Да ти е лек пътят към вечността!

 

Поклон!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *