За Ronnie James Dio, който загуби битката с рака, но спечели вечната ни любов!

За Ronnie James Dio, който загуби битката с рака, но спечели вечната ни любов!

В нашата рубрика „Диагноза Музика“ ви представяме вдъхновяващи истории на музиканти и тяхната битка със здравословен проблем. Двубоят е с променлив успех, а понякога и с трагичен изход. Животът обаче, колкото и да ни се струва труден, винаги си заслужава борбата.

На 10 юли е роден един от най-великите гласове в рок музиката – Ronnie James Dio

Името му свързваме с емблематични за хеви метъла банди като Elf, Rainbow, Black Sabbath, Dio, Heaven & Hell. Дребничък, с огромни благи очи, на сцената Дио ни потапяше в океан от емоции с мощния си глас и разпознаваем тембър. А когато супер музикант е и прекрасен човек, обичта на фенове и колеги е неизбежна.

Ако вярвате в преражданията, то симпатичният американец си беше объркал държавата. България му беше на сърце и не случайно в знак на признателност в Алеята на Рока в Каварна се издига негов паметник. Аз също съм една от късметлийките, докоснали се до изключителната му личност.

Моето първо EVER интервю беше именно с него, преди легендарния му концерт на 20 септември 1998г. в София

Оттам тръгна и предаването за класически рок и метъл “Под дъгата“. Тогава дъгата се свързваше с песен на Rainbow, днес… е друго. Запазен е в архивите този негов поздрав към българските му фенове и зрителите на телевизия ММ, който може да видите тук.

Ronnie James Dio greets MMTV

Ronnie James Dio greets MMTV.

Posted by Facebook on Friday, December 5, 2014

 
Завинаги ще помня прекрасното му отношение към начинаещата журналистка, която той успокояваше да не плаче. Иван Нестеров- Амебата, от организаторите Sofia Music Enterprises, ми беше отказал интервю с Ronnie James Dio и аз ридаех горко пред гардеробната на залата. Някой ме погали по главата и що да видя – самият Ronnie James Dio стоеше пред мен и ме попита загрижено защо плача. Аз през сълзи отговорих, че не ми дават интервю, а той ме погледна внимателно и с леко раздразнение попита “Кой не ти дава интервю?” Тогава посочих лошият чичко Амебата. И невероятното се случи – извикаха ме първа, а разговорът ни се е запечатал в съзнанието ми за цял живот. Оттогава Ronnie James Dio трайно завладя сърцето ми и се превърна в еталон на отношение към журналисти и фенове.

През ноември 2009 г. дойде новината за отмяната на Европейското турне на групата му „Heaven & Hell’’ заради открит рак на стомаха в начален стадий

Тя попари милионите му фенове по света и колегите му от музикалната индустрия. В негов стил, Дио се закани да пребори чудовището на рака и да се завърне скоро на сцената.

Дио се закани да пребори чудовището на рака и да се завърне скоро на сцената.Съпругата му и негов мениджър Wendy Dio, редовно освeдомяваше феновете му през социалните мрежи за неговото състояние. Музикантът веднага се беше подложил на лечение и до март 2010 г., стоически бе издържал седем химиотерапии, след които туморът му бе намалял значително. За съжаление на 16 май 2010 г.  Уенди Дио съобщи на света, че Ronnie James Dio е починал.

„Днес сърцето ми е разбито, Рони почина в 7:45 ч. сутринта на 16 май. Много негови приятели и роднини успяха лично да си вземат сбогом преди той да си отиде спокоен. Рони знаеше колко много е обичан от всички. Ние оценяваме любовта и подкрепата, която ни давате. Моля ви за няколко дни да бъдем оставени на спокойствие, за да осмислим ужасната ни загуба. Нека знаете, че той ви обичаше и че неговата музика ще живее вечно.‘‘

Wendy Dio наистина спазва обещанието си. Освен активности в социалните мрежи и многобройни иницииативи на благотворителната организация  ‘’Stand Up and Shout’’ (DioCancerFund.org), за петата годишнина от смъртта му известни негови приятели се събраха за един цял уикенд със събития за набиране на средства за борба с рака. Сред тях бяха Jack Black, Tenacious D, Lita Ford и Tom Morello от  Rage Against the Machine.

Съпругата на Дио е в основата и на идеята за Dio Disciples, групата която продължава да свири парчетата на музиканта, като включва за някои от тях холограма на един от най-гласовитите вокали на хеви метъла. Именно на Дио се приписва и знакът, който е символ на тази музика.

За първи път шоуто с холограмата на Дио ‘’Dio Returns’’ е представено с голям успех през лятото на 2016 г. на фестивала Wacken Open Air в Германия, последвано от дати в Америка, а по-късно и световно турне.

За първи път шоуто с холограмата на Дио ‘’Dio Returns’’ е представено с голям успех през лятото на 2016 г. на фестивала Wacken Open Air в Германия, последвано от дати в Америка, а по-късно и световно турне.Продукцията е 92 минути, като Дио се появява в 8 песни като холограма сред групата си Dio Disciples, която е в състав Graig Goldy китара, Simon Wright барабани, Bjorn Englen на бас китарата и Scott Warren на клавира.

Сет листа на холограмите за всяко шоу е различен, а дизайна на  сцената е от турнетата на Sacred Heart и Dream Evil. Wendy Dio споделя в интервю, че съпругът ѝ е обичал да експериментира и е сигурна, че би одобрил идеята да го съживи чрез холограма. Така на концертите неговите фенове имат възможност отново да съпреживеят големия му талант, както и да му спечелят нови почитатели.

Продукцията е 92 минути, като Дио се появява в 8 песни като холограма сред групата си Dio DisciplesНадяваме се да видим „Dio Returns’’ и в България някой ден. Преди това вероятно да се случи ще гледаме докуметналния филм за Ronnie James Dio, който подготвят Wendy Dio и приятелят му Geezer Butler от Black Sabbath. Лентата се очаква да е готова през 2020 г. и ще съдържа никога не излъчвани интервюта и кадри от концерти, както и спомени на звезди от музикалната индустрия за Мъжът на сребърната планина, който искаше да хване дъгата, но се превърна в Звездоброец.

 

Ronnie James Dio завинаги в сърцата ни!

10.07.1942 – 16.05.2010

 

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG, Neterra TV, СКАТ и bgtime.tv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *