Джаз фестивалът в Банско – първокласно шоу и изненадващи нови открития!

Джаз фестивалът в Банско - първокласно шоу и изненадващи нови открития!
Джаз лятото в подножието на Пирин ни зарадва с хубаво време, отлична музика и прекрасна атмосфера

На 8-ми август Международният Джаз Фестивал в Банско започна с концерт на вокална група Спектрум. Акапелните им изпълнения бяха в традициите на първата подобна джаз формация ‘’Траяна”, които са и техни вдъхновители.

На 8-ми август Международният Джаз Фестивал в Банско започна с концерт на вокална група Спектрум
вокална група Спектрум | photo by Veronika Peeva

Боряна Йорданова (сопран), Весела Морова (алт), Атанас Кулински (тенор), Янко Янков (баритон) и Константин Бейков (бас, вокални перкусии) впечталиха с майсторското боравене с гласовете си, новаторският подход към обработките на популярни поп и джаз песни и българския фолклор. Програмата на групата бе представена професионално, но и с чувство за хумор в добре премереното им артистично поведение на сцената. Спектрум грабнаха сърцата на публиката и впечатлиха толкова много, че определено можем да кажем, че те се превърнаха в откритието на фестивала тази година.

Спектрум грабнаха сърцата на публиката и впечатлиха толкова много, че определено можем да кажем, че те се превърнаха в откритието на фестивала тази година.
Спектрум | photo by Veronika Peeva

Сара Джейн Гиоти (Sara Jane Ghiotti) с музикантите си, гостува за първи път в Банско и си личеше колко много се вълнува. Тя изпълни класика на Мина, няколко португалски песни в стил фадои композиции от албума си, които носеха носталгично настроение в традициите на италианската песенна школа.

Сара Джейн Гиоти (Sara Jane Ghiotti) с музикантите си, гостува за първи път в Банско и си личеше колко много се вълнува.
Сара Джейн Гиоти (Sara Jane Ghiotti) | photo by Veronika Peeva

Джамал Томас Бенд (Jamal Thomas Band), върнаха публиката в ритъма на фънка и тя моментално изпълни пространството пред сцената и си остана там до края. Известният американски барабанист от Джорджия има над 30 години успешна музикална кариера , а артистичното му име е дело на съпругата на боксовата легенда Мохамед Али.

Джамал Томас Бенд (Jamal Thomas Band), върнаха публиката в ритъма на фънка и тя моментално изпълни пространството пред сцената и си остана там до края.
Джамал Томас Бенд (Jamal Thomas Band) | photo by Veronika Peeva

Работил е с музиканти като Maceo Parker (James Brown, Prince), The SOS Band, Chuck Leavell (Rolling Stones, Eric Clapton) и продуцентския екип Jimmy Jam & Terry Lewis, създавали проекти на Джанет Джаксън и Пинк. Музиката на Джамал Томас Бенд е смесица от олд скул фънк, соул и R’n’B и може да я чуете в последният им албум ‘’Funk Don’t Move’’,излязъл през пролетта на 2018 г.

Вчера фестивалът в Банско старира ударно с джаз рок групата Jayus Jazz от Сърбия, която показа страхотен потенциал за развитие. Музикантите от Ниш започват да свирят заедно през 2013 г., а през 2017 г. излиза първият им албум ‘’Trail & Error’’.

Вчера фестивалът в Банско старира ударно с джаз рок групата Jayus Jazz от Сърбия, която показа страхотен потенциал за развитие.
Jayus Jazz | photo by Veronika Peeva

След тях нашето момиче Маги Алексиева MEY пя пред родната публика с подкрепата на френско-българската джаз формация JCAT и специалното участие на Димитър Льолев. Известният саксофонист е един от най-успешните млади български джазмени. Завършил в Холандия, където се изявява активно и през 2004 г. достига до финала на престижния конкурс ‘’Dutch Jazz Competition’’ с групата си ‘’Ракия’’. От 2012 г. свири с Биг Бенда на БНР.

След тях нашето момиче Маги Алексиева - MEY пя пред родната публика с подкрепата на френско-българската джаз формация JCAT и специалното участие на Димитър Льолев.
Маги Алексиева – MEY | photo by Veronika Peeva

Изключително шоу направи приятелят на Банско Джаз Фест суинг легендата Рей Джелато с групата си ‘’The Giants’. Британецът с истинско име Рей Кийт Ъруин е първитя избор в света на шоубизнеса , ако искате да се забавлявате. Не случайно той е поддържал доброто настроение на сватбата на Пол Макартни с Хедър Милс през 2002 г., свири в дома на Ричард Брансън и пред  Кралица Елизабет II в лондонския хотел Риц. През 2011 г. подгрява концерта на Роби Уилямс ‘’Swing When You’re Winning’’ в Роял Албърт Хол.

Изключително шоу направи приятелят на Банско Джаз Фест суинг легендата Рей Джелато с групата си ‘’The Giants’’.
Рей Джелато § The Giants | photo by Veronika Peeva

От 2015 г. всяка Коледа Рей Джелато § The Giants забавляват с изпълненията си  посетителите на известния джаз клуб на Рони Скот в Лондон.

Публиката в Банско също остана очарована от английското му чувство за хумор, оригиналните танци с музикални инструменти на брас секцията и репертоара от суинг класики, които той безспорно владее до съвършенство.

Днес, в последния ден на XXII издание на Международния Джаз Фестивал в Банско, ще видим силно българско участие в лицето на Mike Sax & X-Key, а веднага след него проектът на Христо Йоцов ‘’Джаз Котки 2’’. Балканският джаз е представен от Gadjo Dilo от Гърция, а фестивалът ще закрие добре познатият и обичан вокал на легендарните Incognito Тони Момрел и специалният му гост певицата Ванеса Хейнс.

Повече на нашия уебсайт www.mmtvmusic.com и на пространството за култура на dir.bg – Impressio

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG, Neterra TV, СКАТ и bgtime.tv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *