Мейсио Паркър е звездата на първата фестивална вечер в Банско

maceo parker posing with the sax

Днес, 6-ти август, с концерт на Биг Бенд Благоевград с диригент Борис Янев, започва XXII издание на Международния Джаз Фестивал в Банско. Солисти са Камелия Тодорова и Васил Петров.

камелия тодорова и васил петров на bansko jazz fest 2019 | Photo by Veronika Peeva
Камелия Тодорова и Васил Петров на сцената на Bansko Jazz Fest 2019 | photo by Veronika Peeva

След тях на престижната сцена ще видим англичаните от Jazz Dynamos с вокалистката им Луси Рандъл.  За тях музикалният редактор на британското издание The Independent пише “Видях как свирите и направо ми отвяхте главата“. Програмата им е кросоувър на известни песни, през призмата на различни музикални стилове – джаз, боса нова, самба и поп.

Jazz Dynamos featuring Lucy Randell
Jazz Dynamos featuring Lucy Randell | photo Facebook
Гвоздеят на вечерта е концертът на  Мейсио Паркър

Американският саксофонист става популярен като част от бенда на Кралят на Соула Джемс Браун, където постъпва през 1964 г. Заедно те създават хитовите албуми ‘’I Feel Good’’, ‘’Out Of Sight’’  и ‘’Cold Sweat’’, а Паркър се утвържадва като човекът с най-големият принос за оформянето на фънка като музикален стил. През 1975 г. се присъединява към оркестъра на Джордж Клинтън Parliament-Funkadelic.

maceo parker playing the sax
Maceo Parker | photo by Ines Kaiser

През 90-те години на миналия век, Мейсио стартира соловата си кариера и споделя в интервю, че въпреки огромното си уважение към Джеймс Браун, той се прекланя пред гения на Рей Чарлс и затова и първият му самостоятелен албум ‘’Roots Revisited’’ е посветен именно на него. През 1992 г. излиза и албумът „Life On Planet Groove’’ с известната саксофонистка Кенди Дълфър, първият от съвместните им проекти.

Maceo Parker and Candy Dulfer on stage
Maceo Parker and Candy Dulfer @ Theatre Rotterdam

Паркър работи с Принс и Дейв Матюс Бенд и е смятан за един от най-добрите саксофонисти в света.

Ако се питате какво ще свири тази вечер в Банско, вероятно отговорът ще е любимото му изречение:

Аз свиря 2% джаз и 98% фънк!

Удоволствието ще е изцяло наше!

Очаквайте видео репортаж от екипа на телевизия ММ с най-интересното от първия фсетивален ден в Банско. Повече на нашия уебсайт www.mmtvmusic.com и на пространството за култура на dir.bg – Impressio

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG, Neterra TV, СКАТ и bgtime.tv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *