“Тайният дневник на Хитлер” на български език

"Тайният дневник на Хитлер" на български език
Издателство “Колибри” ви кани на среща с Харис Влавианос на 11-ти май в клуб “Перото”, НДК

Каним ви на среща с изтъкнатия гръцки учен, поет, писател и есеист Харис Влавианос по повод българското издание на „Тайният дневник на Хитлер”!

Събитието ще се състои в присъствието на преводачите Здравка Михайлова и Иван Б. Генов на 11 май от 19:00 ч. в литературен клуб „Перото”.

‘’Открай време ме занимава „феноменът Хитлер“. Как един незначителен човек с натрапчиви идеи, ниско потекло и оскъдно образование е успял да омае германците, да ги завладее, да торпилира с евтината си реторика политическия договор на времето, да поведе една страна по път, оказал се най-унищожителният за целия свят и за самата нея, и да се превърне в олицетворение на абсолютното зло? Колко мощно трябва да е било усещането за национално унижение и всеобщо отчаяние, че германското общество да приеме Хитлер като Месия, способен да възвърне наранената му гордост?’’

„Тайният дневник на Хитлер’’ свързва историческите факти с измислицата

Естествено, не би могло тази книга да бъде написана от друг, освен от писател, особено надарен и в двете области – историята и литературата. Фактите, въз основа на които Харис Влавианос развива своето повествование, са абсолютно точни: на 8 ноември 1923 г. Адолф Хитлер прави опит за преврат начело на Националсоциалистическата германска работническа партия, над която упражнява абсолютна власт. Организацията на т.нар. национално въстание или Бирен пуч е слаба, Хитлер е арестуван и е изправен пред съда… Тази история е основата, върху която авторът създава записките в дневника на диктатора. Един силен и завладяващ текст, който удовлетворява изискванията на поетическото изкуство. А целта му е ясна – да ни доближи до истината като предупредителен знак да не допускаме европейският дом да рухне.

Харис Влавианос Харис Влавианос е роден през 1957 г. в Рим. Учи икономика и философия в Университета в Бристол и политология, история и международни отношения в Оксфордския университет. Преподава история и политология в Американския колеж в Гърция, има множество публикации, свързани с модерната гръцка история и култура. Издал е 10 сборника с поезия, последния от които „Сонети на отчаянието” от 2011 г. Публикувал е сборници с мисли и афоризми, книга с есета, книга с хайку стихотворения. Блестящи са преводите му на гръцки на произведения на Уолт Уитман, Езра Паунд, Майкъл Лонгли, Уолъс Стивънс, Уилям Блейк, Фернандо Песоа, Збигнев Херберт, Е. Е. Къмингс… Собствените му стихове са преведени на английски, немски, френски, испански, португалски, шведски, български и албански език.

Очертава се задълбочена дискусия, не пропускайте възможността да се запознаете с Харис Влавианос на 11-ти май от 19:00ч.

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Bulsatcom Fusion, TiVi.BG и Neterra TV.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *