Романтичен месец – романтична литература

5 книги, които да прочетете през февруари

Романтичен февруари

Независимо дали се лутаме между поредния неуспешен опит за любов, или се радваме на споделеност, февруари винаги ни изпълва с надежда за любов. Този романтичен месец ни припомня, че някъде дълбоко крием онази романтична страна, която понякога потискамеНо в книгите лесно ни се получава с любовта, нали? Независимо под каква форма е, в чии думи се е приютила и докъде ще я отведе финалът на всяка една история. Точно сега, през този романтичен месец, имаме нужда малко повече от нея. Не съм избрала нови книги, по-скоро находки от книжарниците, които винаги свързвам с любовта и които чета дори когато съм ѝ сърдита.

„Норвежка гора“ на Харуки Мураками

Роман, изпълнен с мистерия, сюрреализъм, секс и любов. Разбира се, доказва, че Мураками умело си играе с нашите собствени емоции, които отключват някои моменти в този романтичен разказ. А в нея има и страст, и непреодолимо желание, и раздяла. Защото никога не можем да имаме или само хубавото, или само лошото.

Романтичен месец

„Знаеш, че има различни видове бисквити, някои ти харесват, други не. Изяждаш всички, които харесваш, и остават само онези, които не обичаш особено. Винаги, когато се случи нещо неприятно, се сещам за това и си казвам: „Сега просто трябва да излапам тези и всичко ще е наред. Животът е кутия за бисквити.“

„Уна и Селинджър“ на Фредерик Бегбеде

„За да се напише една красива история, в която едно момче среща едно момиче, желателно е момчето да срещне момичето“

Романтичен месец Роман, основан на факти, но и плод на неговото въображение – парижкият бохем. Въпреки това, ако досега тази книга не ви е попадала, потърсете я, дори и да не сте фен на Бегбеде. Тук той ни връща в миналото, в следвоенните години, за да ни срещне с Уна (петнайсетгодишната дъщеря на големия американски драматург Юджийн О’Нийл и бъдеща последна съпруга на Чарли Чаплин) и начинаещия по това време автор на любимия на няколко поколения роман „Спасителят в ръжта“ Джери Селинджър, тогава на 23 години. И да ни разкаже за тяхната неосъществена любов – нежно, деликатно, с уважение и обич. Да ни разкаже и по малко за Труман Капоти и за несравнимия Чаплин, да каже по няколко думи и за Скот Фицджералд и Ърнест Хемингуей.

„Вкусът към живота“ на Франсоаз Саган

Обичам да я чета, обичам и лекотата, с която борави с думите, преминава през крайни състояния. Лекотата, с която умее да използва любовта или по-скоро страстта не само към живота, не само към другия, но и към самата любов. Романтичен е Саган, много.

Романтичен месецВ този роман Саган разказва как се ражда и умира една страст. Люсил среща Антоан, двамата се влюбват, разделят се с дотогавашните си партньори и заживяват заедно. Но любовта е колкото сладост и страст, толкова и болка, разпадане… Дотолкова, че понякога се питаме дали искаме да я изживеем наистина, или само да я помечтаем?

„Попитай сърцето“ на Амели Нотомб

В „Попитай сърцето“ писателката, която представям, че винаги трябва да се чете в компанията на чаша шампанско, разказва за Мари. Красива и суетна млада жена, чиято единствена цел е да буди възхищение и завист. Една неочаквана бременност обърква живота ѝ и тя изпада в депресия. Следва историята на дъщеря й Диан, която на свой ред буди възхищението на околните и завистта на майка си.

Романтичен месец Следва и разрушителната връзка на Диан с Оливия. Това е роман, който разгражда мита за майчината любов, роман за трудното израстване на едно лишено от обич дете. За това как ревността преминава в завист и любовта в омраза. Амели Нотомб, която понякога е обвинявана в повърхностност, се спуска в тази своя творба до дълбоките пластове на човешкото его.

„Ако ти знаеше…“ на Елчин Сафарли

„Любовта не може да преодолее потока на живота. Може би защото любовта е самият живот.“

„Ако ти знаеше…“ е книга за необятната женска душа, за надеждата и избора. Защото можеш да намериш ново място, в което да живееш. Можеш да се примириш с болестта и със самотата, можеш да се научиш да мълчиш или да говориш чужд език, да усвоиш рецептите на удивителни екзотични ястия, да се сприятелиш с морето и с едно бездомно куче, можеш да погребеш миналото или да се сдобриш с него… Но никой не може да ти отнеме мечтите и надеждата за любов. „Ако ти знаеше…“ е историята на едно женско отчаяние, една история за чувства, съмнения, очаквания и за онези огромни страхове, които често ни помагат да започнем живота си отначало.

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG, Neterra TV, СКАТ, NET 1 и bgtime.tv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *