Web Report 2022: Кои са най-добрите журналистически попадения?

Петото издание на конкурса за чиста журналистика Web Report 2022 стартира с амбицията да се превърне в още по-оспорвано състезание за журналистически попадения, съобщават организираторите от най-големия български интернет портал Dir.bg.

Очакваме предложенията на талантливи автори с усет към важните за обществото новина, разследване, репортаж, истинска история, снимка, видео. Платформата Web Report 2022 вече е активна и приема предложенията на новите претенденти за победители в различните категории, допълват от екипа на конкурса.

Точен мерник за обществените проблеми, личен почерк на автора и най-вече – използване на подкрепена с факти информация, са част от критериите, по които материалите ще бъдат оценявани.

„Пет поредни години търсим и продължаваме да намираме най-добрите журналистически попадения в онлайн пространството. Web Report се превърна в традиция, събирайки най-качествените материали на едно място, за да даде още една трибуна на важните събития, теми и проблеми. Превърна се и в ожесточено съревнование за колегите, които продължават да отстояват чистата журналистика – проверената информация, говоренето с факти, понякога неудобните истини“  –  казва оперативният директор на Dir.bg Иван Брайков.

Миналата година конкурсът награди 11 журналисти за тяхната забележителна работа по важни за обществото теми.  

Участваха 97 автора с близо 300 авторски материала.

Категориите: И тази година кандидатите ще се борят в категориите Общество, Истински истории, Икономика, Технологии и иновации, Култура и изкуство, Спорт.
Наградата за всяко първо място в категория и тази за млад автор е парична премия от 1000 лв. Същите ще бъдат и специалните награди, присъждани за най-добри фото, видео и подкаст публикации.
Журито: Web Report 2022 запазва и друга своя традиция – да обединява водещи професионалисти от конкурентни медии в журито си, осигурявайки най-компетентната и прозрачна оценка на кандидатите. Водещи имена в българските медии ще четат и гледат, рецензират и оценяват авторските материали: Владимир Жеглов (Основател на Dir.bg и почетен председател на журито), Евгения Атанасова (Журналист и продуцент, БНТ), Анна Заркова (Журналист и писател, СБЖ), Ива Дойчинова (Директор на Радио „София“, БНР), Антон Хекимян (Директор „Новини, актуални предавания и спорт“, bTV), Методи Владимиров (Водещ и продуцент, NOVA), Ваня Николова (Журналист, сценарист), Владимир Йончев (Гл. редактор, OFFNews.bg), Галина Александрова (Гл. редактор, 3e-news.net), Найден Тодоров (Председател на Българската асоциация на спортните журналисти), Евгени Димитров (Основател на агенция „Булфото“), Илияна Захариева (Директор „Корпоративни комуникации“, А1). Тази година към тях се присъединява и генералният директор на БТА Кирил Вълчев и главният редактор на „Мениджър Нюз“ Ирина Велева.

„Конкуренти сме, но в момента работим заедно. В журито на Web Report има водещи имена от много различни медии, за да успеем да намерим наистина най-доброто в журналистиката в уебпространството. Постиженията се оценяват от главни редактори, водещи и продуценти, пишещи журналисти с остро перо. Ако те задават критериите и оценяват авторите, защото са специалисти с дългогодишен опит, можем да сме категорични, че сме избрали най-добрите материали“  –  посочват оргатизаторите от Dir.bg.

Изисквания и допълнителна информация:
  • Конкурсът е отворен за участие в периода 23 февруари – 13 май 2022 г.
  • Заявките и материалите се приемат само в електронен формат на имейл адрес webreport@webreport.bg
  • Одобрените за участие журналистически материали ще бъдат публикувани в специалната категория „Участници“ в сайта на Dir.bg https://webreport.bg/, където може да бъде намерена и пълната информация за конкурса, изискванията към материалите и какво още е необходимо, за да кандидатствате.
  • Подробности можете да намерите и във Facebook страницата на Web Report тук.
  • За да бъдат одобрени материалите за участие в Web Report, те трябва да са написани на правилен български език, да гарантират за достоверността на информацията чрез препратки и цитиране на оригиналните източници и да посочват своя автор.
  • Важно изискване е материалът да е публикуван в периода 01.2021 – 23.02.2022 г.

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате в социалните мрежи: FacebookInstagramTik Tok и Twitter. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни OnDemand на нашият сайт MM Player или в канала ни в YouTube.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *