Илон Мъск и тайнствената книга, която го вдъхновява

Илон Мъск и тайнствената книга, която го вдъхновява | MMTV
През юли 2016 г. мултимилиардерът и основател на PayPal, TESLA и Space X Илон Мъск споделя, че настолната му книга е никому неизвестната – “Дванайсетте срещу Боговете” (Twelve against the Gods)

Напълно забравената до този момент книга се оказва един от бестселърите на 1929 г., а нейн автор е сънародник на Мъск, южноафриканецът Уилям Болито (William Bolitho).

90 годишната книга представя историите на 12 известни и не толкова известни личности, авантюристи и неконформисти.

През юли 2016 г. мултимилиардерът и основател на PayPal, TESLA и Space X Илон Мъск споделя, че настолната му книга е никому неизвестната - "Дванайсетте срещу Боговете" (Twelve against the Gods)

Всъщност след като Илън Мъск споменава книгата започва глобален интерес към нея. Пълната невъзможност да се намери никъде води дори до теорията, че тя не съществува. Но след появата ѝ в Амазон срещу цената от 575 щатски долара всички повярваха, че “Дванайсетте срещу Боговете” не е фикс идея на нестандартния бизнесмен, планиращ пътуване до Марс, а реалност.

Предприемчив издател скоро я предлага вече за съвсем нормалната цена от 12,78 щатски долара и книгата намира пътя си до читатели от цял свят, заинтригувани да открият какво толкова е вдъхновило Илон Мъск след прочитането ѝ.

Всяка глава обрисува историческа фигура, която е поставена при различни обстоятелства – война, политически интриги, романтика или всичко това накуп

Популярните имена сред дванайсетте герои на произведението на Уилям Болито са Александър Велики, Христофор Колумб, пророк Мохамед, Наполеон I, танцьорката Айсидора Дънкан и Удроу Уилсън, 28-ят президент на САЩ.

По-малко известните на широката публика личности, за които е разказал авторът на “Дванайсетте срещу Боговете” са ирландската танцьорка Лола Монтес, любимка на баварския крал Лудвиг I, загадъчният Граф Алесандро Калиостро и неговата съпруга Лоренца Фелисионе, разбунтувалият се срещу Цицерон римски сенатор Луций Сергий Катилина, император Наполеон III и шведския крал Чарлз XII.

Книгата започва с историята на Александър Велики и неговият разрушителен поход на изток като всяка една от дванадесетте истории следва подобна, често трагична съдба.

Книгата започва с историята на Александър Велики и неговият разрушителен поход на изток като всяка една от дванадесетте истории следва подобна, често трагична съдба. Всеки един от героите дава своята заявка да остави значим отпечатък върху историята, само за да завърши своя път повален от високомерие или жертва на обстоятелствата.

Не по-малко интересна е историята и на самия автор на книгата Уилям Болито, чието истинско име е Чарлс Уилям Райъл (Charles William Ryall)

Роден е в Англия през 1891 г., но като дете баща му, който е пастор, мести семейството си в Кейптаун, Южна Африка.

Роден е в Англия през 1891 г., но като дете баща му, който е пастор, мести семейството си в Кейптаун, Южна Африка.

Първоначално Болито също иска да наследи професията на баща си, учи в Семинарията и става свещеник. Всичко се променя, когато избухва Първата световна война и той се записва доброволец на фронта. Това, което вижда там преобръща живота му. Семейната легенда разказва, че след преживяванията на бойното поле Болито губи интерес да служи на Бога. По време на битката при Somme през 1916 г. той е тежко ранен и погребан жив. Откриват го и е закаран в болница в Шотландия, където се възстановява. Там се сприятелява с група поети, които го окуражават да започне да пише. Става репортер на Manchester Guardian, после за New York World и се сближава с Ърнест Хемингуей, Ноел Кауърд и Уолтър Липман. Всички отбелязват безкрайното му любопитство и желанието му да пише на всякакви теми, които са го развълнували било то Бенито Мусолини, джаз музиката или гангстерите на Чикаго.

За съжаление, както повечето от героите на книгата си, Уилям Болито не успява да се порадва на изключителния успех и признание, които получава след излизането на “Дванайсетте срещу Боговете“. Той умира година по-късно след излизането ѝ през 1929 г. само на 39 г. от апандисит.

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG, Neterra TV, СКАТ и bgtime.tv.