Да четеш 500 страници дневно? Възможно е – питай Warren Buffett!

Pile of books with Warren Buffett's 'Tap Dancing To Rock' on top
Ако си мислите, че общото между богатите хора е техният коефициент на интелигентност, бъркате се.

Късмет? Може би, но поглеждайки някои от световните предприемачи и инвеститори, се оказва, че тяхната най-добра инвестиция в успеха им е четенето. Ето и някои от имената, които членуват в четящия клуб на милиардерите според изданието ‘Blinkist Magazine’.

Илон Мъск

mmtv-books-elon-musk.jpg

Изобретателят Elon Musk се е научил да строи ракети именно с четене на книги. Южноафриканецът е бил тормозен, но е намирал отдушник във фентъзи и научнофантастичния жанр. Той го вдъхновил да остави нещо от себе си на света.

Бил Гейтс

mmtv-books-bill-gates.jpg

Най-богатият човек в света е пословичен книжен плъх, който чете около 50 заглавия на година, които обаче не са художествена литература. Въпреки че Гейтс има възможност да обикаля света и среща нови хора, той все пак предпочита да придобива знание четейки.

Чарли Мънгър и Уорън Бъфет

Ако някой беше казал на двамата бедни тийнейджъри, че десетилетия по-късно ще бъдат милиардери, едва ли Мънгър и Бъфет биха им повярвали. Като малки двамата освен че работели в магазин за плодове и зеленчуци, заработвали допълнително – Мънгъс отглеждал и продавал хамстери за ресто, а Бъфет продавал дъвки и кока-кола от врата на врата. От $2 печалба на ден, двамата днес имат в сметките си $20 милиарда годишно с конгломерата си Berkshire Hathaway.mmtv-books-charlie-munger-and-warren-buffet.jpg

93-годишния към момента Чарли Мънгър казва през група студенти по право през 2007 г. следното:

„Постоянно виждам, че хората, които се издигат в живота, не са най-умните, понякога дори не са и най-старателните, но такива, които са машини за придобиване на знания. Вечер те си лягат малко по-мъдри, отколкото са станали сутрин, и това със сигурност помага, особено когато пред теб стои дълъг път.“

Що се отнася до Warren Buffett, в началото на своята кариера той прочита между 600 и 1000 страници на ден!

Днес той продължава да прекарва 80% от работното си време в четене, предава CNBC. Ето и неговата препоръка:

„Четете 500 страници…всеки ден. Така се получават знания. Това те изгражда, както сложната лихва. Всички вие можете да го направите, но гарантирам, че няма да са много тези от вас, които ще го сторят.“

Не че не ни се иска, но къде да го вместим е друг въпрос. „Ако има желание, има и начин“, ще кажат някои, така че единствено, което можем да направим, е да четем при всяка удобна възможност – чакане на спирката, престой в автобуса, метрото, на опашката в супермаркета…път и Бъфет не уточнява откъде да са страниците.

Самият Бъфет започва сутринта си с четене на издания като ‘Wall Street Journal’, ‘USA Today’ и ‘Forbes’. В хода на деня той остава в крак със заглавията от ‘The Financial Times’, ‘The New York Times’, ‘The Omaha World-Herald’, and ‘American Banker’.

mmtv-books-warren-buffet-barack-obama_0.jpg

Бъфет дори намира време да тренира!

Някои вредни навици обаче не са му чужди  – милиардерът например закусва в Макдоналдс и пие около пет кенчета кока-кола на ден. Веднъж дори казва пред ‘Fortune’: „Аз съм една четвърт кока-кола.“

Слабост на милиардера са ягодовите шейкове, с които той поддържа дълголетие. Бъфет проверява, че най-ниската смъртност сред човечеството е при шестгодишните: „Така че реших да ям като шестгодишен. Това е най-безопасната посока, която мога да поема.“

mmtv-books-warren-buffett-2.jpg

Как преминава останалата част от ежедневието на един милиардер?

Бъфет споделя, че става в 06:45, а закуската му зависи от стоковия пазар. Преди да се запъти към Макдоналдс, съпругата му поставя различна сума в поставката му за кафе. В дни, когато милиардерът се чувства „преуспял“, той избира по-скъпо струващи опции.

Бъфет става в 06:45 ч. и предпочита да е в леглото най-късно в 22:45 ч., с което си осигурява 8 часа сън. Май този елемент от ежедневието е най-вероятният, който може да спазваме и ние.

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Bulsatcom Fusion, TiVi.BG и Neterra TV.

Снимка: Kempton, OnInnovation, ValueWalk @Flickr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *