Хелоуин-ски страсти…

Хелоуин-ски страсти... | MMTV Online...
Всяка година с наближаването на 31-ви октомври в обществото ни се надига темата: Защо са ни нужни чуждите празници? Нямаме ли си достатъчно наши?

Тутакси хората се разделят на две. Тези, които дръзват да приемат чуждите празници и другата страна, която ги обвинява в чуждо-поклонничество.

Всяка година с наближаването на 31-ви октомври (и 14-ти февруари разбира се) в обществото ни се надига темата: Защо са ни нужни чуждите празници? Нямаме ли си достатъчно наши?

По-важно според мен е да си зададем въпроса: Защо ни е страх от това “чуждо-поклонничество”?

Дали, защото не празнуваме и не зачитаме достатъчно нашите собствени празници и по този начин се страхуваме, че може да ги забравим. Или защото смятаме, че това „агресивно” нахлуване на чужда култура е конспирация, която цели асимилацията на гордото българско общество и неговите вековни традиции.

Все пак самият Halloween е вносен празник за Америка

Той е “пренесен” от ирландските заселници в новият свят, за да не забравят децата им техните собствени традиции. А като се замисля как се е интегрирал и е превзел американската култура може би критиците са напипали нещо.

Признавам си, че не съм от хората, които се впускат в бурно празнуване на всеки български празник. Дори големите празници за мен са нещо като празничен обяд или вечеря. Но е важно да отбележа, че чуждите празници зачитам още по-малко. Вероятно и това е причината да не се чувствам заплашен от навлизане на чужди традиции.

Най-големите критици на Хелоуин обаче се оказват хората, които не празнуват дори големите българските празници 

Според личният ми опит и малкото проучване, което проведох, хората които почитат българските традиции и празници няма от какво да се притесняват. Традициите се забравят само когато хората спират да ги помнят и предават на следващите поколения. В България празнуващите в лицето на новото поколение се разделят на две големи групи. Тези, които спазват традициите даже повече от техните родители и тези, които нехаят за всичко и се прекланят единствено пред пошлостта.

За първата група няма какво да ви говоря. Това са млади и будни българи, които не само искат, но и запазват българските традиции в техният най-суров вид.

Втората група, която за съжаление е значително по-голяма и заплашва да се разрастне още, са младите, които не се интересуват от нищо освен от самите тях и от статуса им в социалните мрежи. Такива хора нямат никакво намерение да спазват или да предават каквито и да е било традиции на поколенията било то родни или чужди. Като тук проблема няма нищо общо с чуждите празници, а се корени в нещо много по-дълбоко и важно като възпитанието.

Според мен подобни “мейнстрийм” празници навлизащи на „пазара” на чуждите държави не могат представляват заплаха за нашите празници и традиции. А що се отнася до обвиненията, че хората празнуват с децата си Хелоуин, а после не „празнуват” деня на народните будители бих попитал: Как точно да празнуваме?

В България празниците се делят на: празнуване и почитане

Без да претендирам, че съм запознат с всички чужди празници, но като че ли при тях няма такова разделение. При тях празника е празник и е обвързан с всевъзможни фестивни дейности. Това са културни особеност и не може да виним западната култура, че превръща празниците си в маркетинг стратегия за потребление на стоки и услуги. Може да виним самите нас, че ставаме подвластни на такава стратегия.

Според мен всеки, който се чувства достатъчно уверен в своята идентичност и национална принадлежност, а не както е казал поета: „И патриот съм на маса…” няма място за притеснение, когато на българския „пазар на празници” навлиза и „чужда стока”.

В крайна сметка превръщането на всеки празник във фестивна дейност обвързана с децата е добра дългосрочна стратегия за запазване на традициите на един народ. Всяко дете е много по-склонно да празнува дори денят на мъртвите когато е поднесен по забавен начин.

Някак си не си представям Задушница да се превърне в нещо весело. Тук съм сигурен, че много хора ще кажат: “То и не е целта да е забавна…” и аз ще се съглася, но и не може да се сърдим на това, че подрастващите избират по-веселата страна на живота.

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG и Neterra TV.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *