Революцията в педагогиката тръгва от България!

Русаля колеж по изкуства за деца

Колежът по изкуства и занаяти за социално слаби деца във великотърновското село Русаля търси вашата подкрепа. Финансова и морална

Преди четири години Анимари Димитрова и Златко Златков правят педагогическа революция. За първи път на Балканите и в Европа е създадено експериментално училище за талантливи деца, чиято идея, форма и стратегия са уникални.

То доказва, че бедността не е порок. Възможностите притихнали у всеки от нас очакават само леко побутване, за да избухнат с пълна сила. Кои са ентусиастите, влюбени в идеята да помагат на децата, родени без сребърна лъжичка?

Анамари и Златко

Тя е бивша ръководителка на театрална трупа ‘’БИС БАРД’’. Той е aктьор, който става съмишленик на идеята ѝ да направят Дом за талантливи деца от бедни семейства. Използваме думата ‘’Дом’’, защото за децата, растящи в мизерни условия и тежка семейна среда училището се превръща именно в такова място. Колежът носи името на дядото на Анимари, Димитър Екимов. Знатен габровски индустриалец и меценат, заточен в Белене след 9 септември 1944г.

Обучението е от предучилишна възраст до 12 клас. Освен стандартната програма децата учат изкуства (музика, рисуване, театър), народни танци, плетене на една кука, психология за третокласници, градинарство и дори таекуондо.

Русаля театър

Особено важен е фактът, че за възпитаниците им всичко е напълно безплатно – обучение, настаняване и храна. И именно тук е разковничето на успехите на колежът, както и причината за неговите постоянни грижи за осигуряване на средства.

В началото ръка им подава датската фондация ‘’Велукс’’, с чиято помощ се купуват 26 декара земя. Възстановяват запустялата сграда на местното училище в Русаля и изграждат още две – за стола и общежитието на децата. Интересен е фактът, че до момента основно чужденци или българи, живеещи в чужбина помагат финансово на проекта на Анимари и Златко.

Сега те се обръщат с апел към своите сънародници.

Обръщат се към всеки, който може да помогне училището да продължи своята мисия за запазването на идентичността и таланта на децата ни, които са бъдещето на България, за запазването ни като нация.

За издръжката на едно дете на месец са нужни 959.20 лв. Месечната издръжка за 25 деца, която може да бъде поета от Генерален спонсор е на стойност 23 980 лв. Училището в село Русаля ще бъде благодарно на всеки един лев отделен от индивидуални меценати или корпоративни спонсори, защото това ще бъде живителна глътка въздух за всички замесени в това благородно дело. Нека си припомним и мисълта на Уилъм Бъроуз ‘’Целта на образованието е знанието, не на фактите, а на ценностите’’.

В инициативата за подпомагане на колежа се е включила и Командерия ”Сердика” от неправителствената организация Велик Приорат България на Ордена на Рицарите Тамплиери на Йерусалим. Именно те се обърнаха към нас за съдействие и популяризиране на апела за помощ.

Учители и ученици ще бъде благодарни на всеки един лев отделен от индивидуални меценати или корпоративни спонсори, както и на фирми, които могат да подарят свои продукти за училището.

Тук може да видите банковата сметка на Колежа в село Русаля.

Адрес: с. Русаля 5057, общ. В.Търново

Банкова сметка: Сдружение Русаля

ProCredit Bank BIC: PRCBBGSF
IBAN: BG37PRCB92301046274611

Надяваме се, че ще отликнете кой с каквото може.

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Bulsatcom Fusion, TiVi.BG и Neterra TV.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *