Убийството на Джон Ленън – жертвоприношението на един гений

Убийството на Джон Ленън - жертвоприношението на един гений
На 8 ми декември 1980 г. пред дома си в Ню Йорк, Джон Ленън е убит от обезумелия си фен Марк Чапмън, на който часове преди това е дал автограф

За нас, децата на развития социализъм, лишени от реален досег до музикалните идоли на онова време, новината за смъртта на един от легендарната четворка бе наистина шокова.

На 8 ми декември 1980 г. пред дома си в Ню Йорк, Джон Ленън е убит от обезумелия си фен Марк Чапмън, на който часове преди това е дал автографСпомням си ясно какъв рев му ударих, сякаш бе починал някой много близък на сърцето ми човек. Веднага зазвуча “Imagine”, а сингълът “Just Like Starting Over” от последния, му съвсем наскоро издаден албум “Double Fantasy”, беше въртян многократно по радиото. На стената на Попа бяха положени цветя и свещи и всички в училище бяхме много разстроени. Честно казано, дълбоко в себе си се радвам, че Ленън си отиде така и тогава. Трагедията веднага му постави героичен ореол с лек оттенък на непоколебим борец за социална справедливост и мир.

В страните от комунистическия блок той се превърна в икона на унищожения от западната цивилизация талант. На Запад пък го обвиняваха в пропвядване на социализъм и определено беше трън в гащите на американската администрация по това време, която години не му даваше гражданство. Президентът Никсън прави неуспешни опити да го депортита. Антивоенните му преформънси с Йоко Оно допълнително го правят нежелан в САЩ.

Президентът Никсън прави неуспешни опити да го депортита. Антивоенните му преформънси с Йоко Оно допълнително го правят нежелан в САЩ.

Съдбата обаче го остави завинаги на 40 години и го предпази от евентуални разочарования на феновете му в следващите години. И разбира се от коментарите и хейта на социалните мрежи, които съм сигурна нямаше да бъдат отминати от пиперливото му перо.

Защо обаче бе убит Джон Ленън?

Как се роди в главата на заклетият му почитател идеята да унижощи идола си? Отговорите са все още в областта на догадките и конспиративните теории, които са осмивани, но понякога носят ценно зрънце прикривана истина.

Вече 39 години неговият убиец Марк Дейвид Чапмън е в затвора. Той прави многократни опити да излезе на свобода, които прилежно са блокирани от вдовицата на Ленън Йоко Оно.

Вече 39 години неговият убиец Марк Дейвид Чапмън е в затвора. Той прави многократни опити да излезе на свобода, които прилежно са блокирани от вдовицата на Ленън Йоко Оно.
Джон Ленън дава автограф на Марк Дейвид Чапмън часове преди Чапмън да го затреля.

Вечерта на 8 ми декември 1980 г. Чапмън чака появата на музиканта, и след като изстрелва 4 куршума в гърба му, остава на мястото, четейки “Спасителят в ръжта” на Селинджър. Пред полицията той обяснява подбудите на постъпката си с желанието си да стане известен и с ненавистта си към Ленън след като той се подиграва с християнските му ценности, обявяввайки, че Битълс са по-известни от Христос. Това се случва по време на интервю през март 1966 г., като освен тази култува реплика, Ленън заявява, че християнството е в упадък и скоро хората ще се прекланят повече на идолите си от рок музиката.

Чапмън и досега твърди, че е доволен от изпълнения си план да стане известен и не проявява никакво съжаление нито за погубения талант на Джон Ленън нито към близките му. По-късно той споделя, че е смятал да убие и други популярни личности, които като Ленън са богати и живеят охолно. Споменава имената на Елизабет Тейлър, Дацаки Кенеди-Онасис, Дейвид Бауи и Марлон Брандо.

Кой е Марк Дейвид Чапмън?

Роден е в Тексас през 1955 г. Майка му е медицинска сестра, а баща му сержант от Военно-въздушните сили на САЩ. Като тинейджър започва да бяга от училище и да използва дрога. На 16 години животът му се преобръща, когато прочита романът на Селинджър “Спасителят в ръжта” и става ревностен христянин. През 1978 г. предприема околосветско пътешествие и после се оженва за служителката от туристическата агенция, която го организира. Те все още са женени и Глория Ейб редовно посещава Чапмън в затвора. Тя признава пред полицията, че е знаела за намеренията му да убие Джон Ленън, но не ги е приемала сериозно.

Марк Дейвид Чапмън работи като чиновник в администацията на затвора, в който е настанен, недалеч от Бъфало, щата Ню Йорк.

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG, Neterra TV, СКАТ и bgtime.tv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *