41 години от убийството на Джон Ленън

Все още няма еднозначен отговор на въпроса защо 25 годишния Марк Чапман застреля идола си.

Джон Ленън и Йоко Оно са в звукозаписното студио Record Plant Studio, а Чапман се шляе из Ню Йорк. Съдбата пресича пътищата им за пръв път същия ден, когато Чапман успява да причака Джон Ленън и да получи автограф върхи копие от новия му албум ‘’Double fantasy’’, излязъл преди 20 дни.

Джон разписва копие от албума му за Марк Чапман

Часове по-късно шизофреникът от Хонолулу причаква Ленън и Йоко Оно пред жилището им и стреля от упор 4 пъти в нищо неподозиращия музикант. По-късно полицията открива захвърлен наблизо подписаният албум.

Той се превръща и в едно от основните доказателства срещу Чапман, а миналата година бе продаден на търг срещу шестцифрена сума. Марк Чапман не бяга, а очаква ареста си, четейки романът ‘’Спасителят в ръжта’’ на Селинджър. Джон Ленън умира от раните си, малко след като е докаран в болницата. Убиецът му прави самопризнания и е осъден на доживотен затвор. Той е дълбоко религиозен и цял живот е бил фен на Битълс и особено на Джон Ленън.

Разписаното копие от албума “Double Fantasy” на John Lennon
Въпросът, който не намира отговор вече толкова години е защо Чапмън го застреля?

Хипотезите са разнолики. Дали подведен от болния си ум Марк е искал да стане известен, като убие легендарния член на Битълс, от който богохулства през1966 като казва, че групата му е по-популярна от Исус Христос? Или му е платено от ФБР да унищожи постоянно създаващия грижи на американското правителство борец за мир, подозиран за комунист?

Конспиративните теории се множат с годините, но едва през 2020 г. Чапман прави изявление от затвора, че го е направил само защото е искал да стане звезда покрай неговото убийство. За първи път казва и че съжалява.

Дали наистина е така едва ли ще раберем. Факт е обаче, че на 8 декември 1980 г. част от музиката завинаги умря със смъртта на Джон Ленън. Нека почива в мир!

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате в социалните мрежи: FacebookInstagramTik Tok и Twitter. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни OnDemand на нашият сайт MM Player или в канала ни в YouTube.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *