John Lennon и убийството на един безсмъртен

John Lennon artwork

John Lennon – 5 изстрела и 37 години по-късно отново е 8-ми декември.

Черна дата за няколко поколения от 1980г. насам, които тогава губят завинаги един от най-ярките революционери на своето време.

Джон Ленън умира на 40-годишна възраст, застрелян от фанатичния си фен Марк Чапмън. На 8-ми декември  към 17 ч. музикантът напуска дома си в сградата „Дакота“ на 72-ра улица и Сентръл Парк Уест в Манхатън. Придружава го Йоко Оно, с която решават да се върнат там след вечеря, за да пожелаят лека нощ на сина си Шон. Пред централния вход вече ги очаква Чапман.

mmtv-john-lennon-37years-anniversary-2.jpg

По-рано през деня той е получил автограф от Ленън, но това не му е достатъчно.

Натиска спусъка, след това си сваля палтото и зачита отново „Спасителят в ръжта“ – книгата, за която казва, че го е вдъхновила за извършеното. При ареста се хвали, че убийството е изисквало „невероятно дебнене и планиране“. Целта? „Ярката светлина на славата, позора, известността“, на която Чапмън не устоява. И я има с доживотна присъда зад решетките.

mmtv-john-lennon-37years-anniversary-4.jpg

Убийството на легендарния бийтълс шокира света.

Навсякъде постоянно звучат песни от чисто новия му албум “Double Fantasy”, излязъл месец и половина по-рано. Символично се възприема и превърналият се мигновено в хит първи  сингъл “Just Like Starting Over’’. Джон Ленън е институция и преди трагичната си смърт. Добре е документирана борбата му с американските власти, които години наред му отказват американско гражданство. Парадоксален е фактът, че човекът, който цял живот проповядва мир, умира от насилствена смърт.

На 8-ми декември 1980 г. хората още да не са знаели, че се сбогуват с един от последните най-значими социално ангажирани артисти. Обикновените хора, неговите фенове реагират във всички части на света. София не прави изключение – Попа се пълни от почитатели със свещи в ръце. Отдадена е почит на една от музикалните икони, която у нас, по време на социализма, олицетворява бунта срещу системата.

mmtv-john-lennon-37years-anniversary-3.jpg

Отвъд океана радиопрограми отстъпват място на вълните си за Бийтълс

Седмица след смъртта на Ленън над 400 хиляди души се събират в Сентръл Парк. Бдения на фенове се организират и в двата града, където музикантът е живял – Ливърпул и Ню Йорк. Някои почитатели отиват дори твърде далеч – като тийнейджърка от Флорида и 30-годишен американец, които се самоубиват. Преди смъртта си двамата оставят бележки, от които проличава депресията им заради смъртта на Ленън.

Усещането, което хората изпитват, можем да обобщим с думите на фотографа и редактор Боб Батц Джуниър: „Когато Ленън почина, загубих приятел, когото никога не съм срещал, приятел, с когото не съм говорил, нито пък съм виждал очи в очи, но въпреки това приятел.“ За легендарния си колега музикантът Стивън Ван Зандт казва пред TIME: „Той пребори рокендрол живота. Победи наркотиците, славата, вредните навици…Той беше единственият, който надви всичко.“ Представяте ли си друг такъв?

Остава да слушаме ‘Imagine’ и да се надяваме.

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Bulsatcom FusionTiVi.BG и Neterra TV.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *