Бебето от обложката на Nevermind на Нирвана ги съди за 2,5 мил. долара

 Бебето от обложката на Nevermind на Нирвана ги съди за 2,5 мил. долара

Спенсър Елдън, сладкото бебе в басейна, от обложката на Nevermind на Нирвана, устремено към банкнота от един долар, се сети след 30 години да си потърси правата твърдейки, че снимката  от 1991 г. била детска порнография.

Напоследък зачестяват случаите, в които внезапно се опреснява паметта на младежи и девойки, които по някакъв начин са имали взимане-даване с известни хора. Историята на обложката на най-якия албум Nevermind на гръндж революционерите е свързана с фотографа Кърк Уедъл, приятел на бащата на Елдън – Рич. Те делят студио в Пасадена и когато Уедъл печели договор за заснемане на бебето в басейна, Рич Елдън му предоставя 4 месечния си син.  Дава и съвет фотографът да духне в лицето на бебето преди да го хвърли във водата, защото тогава се задействал  рефлексът им да си задържат дъха.

В предявения иск във федералния съд на Лос Анджелис, Елдън обвинява Nirvana и в експлоатация на непълнолетен и заявява, че родителите му не са давали писмено съгласие за снимката, нито са получил заплащане за нея. През 2008 г. обаче се появи статия, според която фотографът е заплатил на бащата на бебето сумата от 200 долара за 15 секунди, от които младенецът е бил във водата 2 секунди. Достатъчни Кърт Кобейн да избере точно неговата снимка.

Освен това в съдебните документи се твърди, че от Нирвана са обещали на бащата на младенеца да закрият на обложката гениталите му, това обаче не се случва. Порасналият и ужасно срамуващ се от тази снимка с развяващото му се мъжко достойнство Спенсър Елдън иска по 150 000 долара от всеки от 17-те ответници по делото. Сред тях са фронтменът на Foo Fighters Дейв Грол, другият член на Нирвана Крис Новоселич, наследниците на Кърт Кобейн, фотографът Кърк Уедъл, екип от замесени в обложката и албума от звукозаписната компания на бандата по пова време и издателите му през следващите 30 години.

Виждам ясно как доволно потриват ръце адвокатите на Спенсър, да почакаме и видим дали ще му се отвори парашута, че може да стане прецедент и десетки подобни дела да изникнат като гъби. Ние по нашите ширини имаме хубава приказка – ‘’Га яде кифтета не рева, сега ривеш’’.