Топ 10 на най-добрите рок албуми на 90-те

Топ 10 на най-добрите рок албуми на 90-те | MMTV Online

90-те години са важно десетилетие в човешката история по редица причини. Падането на Берлинската стена. Разпадането на комунистическият строй в СССР (само няколко месеца преди това). Края на студената война… и създаването на някои от най-добрите рок албуми в музикалната история оставили трайна следа дори и до днес. Решихме да се спрем само на десет от тях.

Избрахме тези групи и албуми не са само заради моментните им успехи, също така отчетохме и наследството, което са оставили след себе си. Някои от тях са толкова успешни, че дори са повлияли на развитието на музикалният бизнес. Класацията не е подрена по успеха на дадения албум, а според датата на излизането му.

AC/DC – The Razor’s Edge (21 септември 1990г.)

The Razor’s Edge излиза на 21 септември 1990г. Той е двадесетият студиен албум на австралийската рок група AC/DC. Албумът се превръща в мулти-платинен като продава над 5 милиона копия. Още с излизането си той дебютира под номер 2 в класацията на UK като дори влиза в US топ 10. Огромният комерсиален успех на The Razor’s Edge връща бандата към успехите от златните им години в края на 1970-те и началото на 1980-те. Албума ражда една от най-обичаните песни на AC/DC – Thunderstruck.

METALLICA – Metallica (12 август 1991г.)

Петият студиен албум на американската траш метъл група METALLICA излиза на 12 август 1991г. Наречен просто “Metallica” или както е познат сред феновете “Черният Албум“, добива огромна популярност като се превръща в най-продаваният албум на групата. При дебюта си той заема номер 1 в класацията на US Billboard 200 като остава там четири последователни седмици. Черният Албум се нарежда на 252 позиция в класацията на списание Rolling Stone “500 от най-добрите албуми на всички времена“. В него са създадени пет сингъла, които от мнозина се считат за най-добрите песни на групата: “Enter Sandman“, “The Unforgiven“, “Nothing Else Matters“, “Wherever I May Roam” и “Sad but True“.

Към днешна дата (септември 2018г.) албума е прекарал 500 седмици в класацията за албуми на Billboard. Това го нарежда сред четирите най-дълго престояли албуми в тази класация за всички времена.

Red Hot Chili Peppers – Blood Sugar Sex Magik (24 септември 1991г.)

Red Hot Chili Peppers издават своя пети студиен албум “Blood Sugar Sex Magik” на 24 септември 1991г. Той дебютира в класацията на US Billboard 200 под номер 3, а в последствие добива 7 платинен статус. Именно това е албумът, с който Red Hot Chili Peppers добиват световна популярност. В последствие  “Blood Sugar Sex Magik” бива определен като основен компонент със силно влияние в алтернативният рок. Албума ражда едни от най-големите хитове на групата: “Give It Away” и Under The Bridge”.

Nirvana – Nevermind (24 септември 1991г.)

Емблематичният албум на Niravana “Nevermind” излиза на 24 септември 1991г. Първоначалните очаквания за успех са ниски. Въпреки това албума добива огромна популярност най-вече заради основният си сингъл превърнал се в ПЕСЕНТА за “пого” – “Smells Like Teen Spirit“. През януари 1992г. той измества албума на Michael Jackson “Dangerous” от първата позиция в класацията на US Billboard 200. “Nevermind” ражда още три големи хита “Come as You Are“, “Lithium” и “In Bloom“. Именно “Nevermind” е един от основните отговорници за въвеждането на алтернативният рок и гръндж музиката сред мейнстрийм публиката.

Pantera – Vulgar Display of Power (25 февруари 1992г.)

Американската хави метъл група Pantera издава своя шести студиен албум на 25 февруари 1992г. “Vulgar Display of Power” се изкачва до 44-то място в класацията на US Billboard 200 като прекарва там общо 79 седмици, което е най-дългото време прекарано там за албум на Pantera. В последствие това става най-добре продаваният албум на бандата като добива двоен платинен статус в САЩ. В албума са включени някои от най-известните песни на Pantera: “Mouth for War“, “A New Level“, “Walk“, “Fucking Hostile“, “This Love” и “No Good (Attack the Radical)“. През 2005г. “Vulgar Display of Power” бива нареден на 333 позиция в книгата на списание Rock Hard за Топ 500 на “Най-добрите рок и метъл албуми за всички времена“. Албумът също така е включен и в класацията “1001 албума, които да чуете педи да умрете“.

Rage Against the Machine – Rage Against the Machine (03 ноември 1992г.)

Едноименният и дебютен студио албум на американската рок група Rage Against the Machine излезе на бял свят на 03 ноември 1992г. Той достига до номер 1 в класацията на US Billboard Heatseekers и до 45-то място в US Billboard 200. Списание “Q” определи “Rage Against the Machine” като един от 50 най-тежки албуми за всички времена. Списание Rollin Stone го нарежда на 365-те позиция в своя списък “500 от най-добрите албуми за всички времена” също така бе включен и в класацията “1001 албума, които да чуете педи да умрете“. Това е албумът създал едни от големите хитове на групата: “Boomtrack“, “Kiling In The Name Of“, “Bullet In The Head“, “Know Your Enemy“, “Township Rebellion” и “Wake Up“.

Wake Up” добва още по-голяма популярност след като бива включена във финалната сцена на филма “The Matrix” (1999).

Aerosmith – Get a Grip (20 април 1993г.)

Aerosmith издават своя единадесети студиен албум “Get a Grip” на 20 април 1993г. Той успява да се изкачи до номер 1 в класацията на US Billboard 200 за 1993г. В последствие се превръща в най-продаваният албум на групата в световен мащаб с над 20 милиона продадени копия. Албума “Get a Grip” включва някой от най-известните им песни: “Amazing“, “Cryin“, “Livin’ on the Edge” и “Crazy“. Именно последните две им осигуряват награди Grammy за “Най-добро рок изпълнение за група или изпълнител” съответно за 1993г. и 1994г.

Green Day – Dookie (01 февруари 1994г.)

Американската пънк-рок банда Green Day издават техния трети студиен албум на 01 февруари 1994г. “Dookie” добива световна слава като се изкачва до номер 2 в класацията на US Billboard 200. Албумът изстрелва групата и до голяма степен и пънк-рок музиката в мейнстрийм пространството. “Dookie” създава пет големи хита сред които: “Longview“, “When I Come Around“, “Basket Case“, “Welcome to Paradise” и “She“. През 1995г. албума печели Grammy за “Най-добър алтернативен албум“. Списание Rolling Stone го нарежда на 193 място в класацията за “500 от най-добрите албуми за всички времена“. Към днешна дата това е най-продавания албум на Green Day с над 20 милиона копия в световен мащаб.

Soundgarden – Superunknown (08 март 1994г.)

Четвъртият студиен албумът на американската рок банда Soundgarden “Supreunknown” излиза на 08 март 1994г. Той дебютира под №1 в класацията на Billboard 200 като успява да продаде над 310 000 копия само през първият уикенд. “Supreunknown” се оказва албумът, с който Soundgarden добиват световна слава и достигат челните места на класациите по света. Албумът създава пет хита: “The Day I Tried to Live“, “My Wave“, “Fell on Black Days“, “Spoonman” и “Black Hole Sun” като с последните два групата печели Grammy. През 1995г. албума е номиниран за награда Grammy в категория “Най-добър рок албум”.

The Offspring – Smash (08 април 1994г.)

Американската пънк-рок банда The Offspring издават своя трети студиен албум на 08 април 1994г. “Smash” се изкачва до номер 4 в класацията на US Billboard 200. Той успява да продаде над 11 милиона копия по цял свят. Това го прави най-добре продаваният албум на независим лейбъл за всички времена. Това е албумът, който представи The Offspring на световната публика. “Smash” успява да произведе няколко от най-големите им хитове: “Come Out And Play“, “Self Esteem“, “Bad Habit” и “Gotta Get Away“. The Offspring с албума си “Smash” и Green Day с албума им “Dookie” са отговорни за въвеждането на пънк-рок музиката в мейнстрийм пространството. Това до голяма степен спомага да се проправи пътя на изгряващите в последствие поп-пънк групи от 90-те години насам.

БОНУС

Въпреки, че не попада точно в класацията на “истинските” рок албуми не може да не споменем и колаборацията на Alanis Morissette и продуцента Glen Ballrd. Съвместната им работа ражда една интересна и изключително успешна смесица от алтернативен рок, пост-гръндж и поп-рок.

Alanis Morissette – Jagged Little Pill (13 юни 1995г.)

Третият студиен албум на канадската певица Alanis Morissette излиза на 13 юни 1995г. Jagged Little Pill е интернационалният дебют на тогава 21 годишната певица. Албумът превзема челните места в тринадесет държави като успява да продаде над 33 милиона копия по целия свят. По този показател той се нарежда сред най-продаваните албуми за всички времена. Jagged Little Pill е номиниран за девет награди Grammy като печели пет от тях включително и за “Албум на годината“. Това прави Alanis Morissette най-младият изпълнител печелил наградата като това остава така до 2010г. тогава Taylor Swift печели с Fearless. Списание Rolling Stone нарежда Jagged Little Pill на 327 позиция в списъка “500 от най-добрите албуми за всички времена“.

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG и Neterra TV.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *