Искате ли повече българска музика в ефира?

6 от 10 музикални произведения да бъдат български

Пътуването се превърна в начин на живот за мен. Дали ще бъде по работа, или е просто почивка, ясно е – повече от пристрастена съм. Едно от най-важните неща, които винаги съпътстват пътуванията ми е качествената музика. Определено винаги се старая да подбера подходящ плейлист, който да допринася за доброто настроение.

Последното ми пътуване беше с автомобил до съседна Турция. Огромно впечатление ми направи, че в момента, в който преминахме границата, по радиото започнаха звучни ориенталски ритми. Това определено покачи настроението в колата на всички ни, но след десет минути не беше толкова забавно. Когато превъртяхме всички станции по радиото се оказа, че няма нищо друго освен турска музика.

Какво слуша българинът?

В българския ефир звучи какво ли не на какви ли не езици. Така израснах аз – с чуждестранни “хитове”. Късметлийка съм, че семейството и близките ми успяха да възпитат базисна музикална култура. А на въпроса “Кой е любимия ти български изпълнител?” не само, че не се замислям, но и отговорът не е Криско.

А вие искате ли повече българска музика в ефира?

Какво искат хората у нас? Шест от десет музикални произведения в ефира да са български. Това показва национално представително проучване, проведено в края на 2019 г. сред населението над 15-годишна възраст.

Искате ли повече българска музика в ефира?Проучването е изготвено от Агенция „Алфа Рисърч“ по заявка на организацията за управление на авторски права Музикаутор. Още по-силно изразени са очакванията към повече представеност на родния език в музиката. 72% от българските граждани изразяват желание в медиите да звучат повече песни, изпълнявани на български език.

На база ясно заявения обществен интерес стартира национална кампания “За повече българска музика в ефира” с широката подкрепа на различни организации и музиканти, творци, общественици. Днес ще бъдат депозирани и предложения за промени в Закона за радиото и телевизията, които предлагат по модела в други държави да бъде въведена квота за българска музика.Васил НайденовКампанията днес подкрепиха лично с присъствието си десетки изпълнители и автори, сред които Васил Найденов, Орлин Горанов, D2, ФСБ, Прея, Калин Вельов, Милена Славова, Васил Гюров и др.

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG, Neterra TV, СКАТ, NET 1 и bgtime.tv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *