‘’Воев’’- обяснение в любов към поета с бас китара

‘’Воев’’- обяснение в любов към поета с бас китара

Филмът за Димитър Воев, неформалният лидер на българския музикален ъндърграунд от края на 80-те и началото на 90-те години, ще гледаме за първи път на 12-ти март в кино Люмиер.

Документалната лента е плод на петгодишния труд на режисьорката Биляна Кирилова, която е и съсценарист заедно с Неда Миланова и Валерия Стойкова. Последната спомената от тази талантлива женска компания е и продуцент на филма. Не е лесно да събереш в 77 минути огромният пъзел от разпиляни спомени на близки, приятели и колеги на отишлия си само на 27 години музикант. Към паметта на Воев е подходено с много любов и желание да се покаже на съвременната публика защо той е толкова важна част от историята на българската музика и култура.

воев семсйство
Снимка: MatchPoint productions

Филмът разказва за живота и творчеството на Димитър Воев – поет, музикант, композитор, вокалист на легендарната група ‘’Нова генерация’’. В поредица от интервюта с неговото семейство и близки приятели и съмишленици, споменът за него оживява.

Пред камерата на оператора Теодор Фичев всеки от тях споделя своето парче любов към Воев. Звучи музиката на ‘’Воцек и Чугра’’, ‘’Кале’’ и ‘’Нова генерация’’. Стиховете му ни удрят право в сърцето и звучат толкова съвременно:

Преждата сега навиват каменни ръце.
Аз надежда ще посея в празното поле,
за да мога някой друг път теб да уловя.
Аз завинаги ще съм ловецът на сърца.

‘’Воев’’- обяснение в любов към поета с бас китара

Филмът ‘’Воев’’ е част от програмата на София Филм Фест. На 26-ти март ще гостува във Фестивалния и конгресен център във Варна, а после отново може да го видите в София, на 2-ри април в Дома на киното.

Продуцент на филма е MatchPoint productions.

Снимки: MatchPoint productions

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате в социалните мрежи: FacebookInstagramTik Tok и Twitter. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни OnDemand на нашият сайт MM Player или в канала ни в YouTube.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *