Открадна ли Lana Del Rey?

Lana Del Rey new single creep rediohead

Lana Del Rey отговори на обвиненията, отправени от Radiohead

Миналият уикенд стана ясно, че изпълнителката на „Born to die” Lana Del Rey e обвинена в копиране на елементи от хита на Radiohead „Creep”, излязъл през далечната 1993г. Твърди се, че Лана Дел Рей ги е използвала за последното си парче „Get Free” от албума „Lust for life”.

Дали обаче става въпрос за PR ход или чисто плагиатство все още е трудно да се каже.

В днещно време това е доста сериозен проблем и често обществото не си дава сметка за ощетяването, което търпят артистите. А дали изобщо то може да порицае своя идол, ако наистина има откраднати пасажи от песента.

Идеите не са защитени с авторски права, затова ако парчето „Creep” e послужило за вдъхновение, трябва ли певицата да е порицана?

lana-del-rey-radiohead-mmtv-022.jpg

Лана отрича дори и това.

Според “The Sun” двете страни са се опитали да не правят казуса публично достояние, но засега е меко казано скандал. Рейдиохед са се надявали на компенсация. Това кара Лана Дел Рей да оповести в Twitter, че съдът ще реши случаят, защото преговорите са стигнали до задънена улица.

Лана споделя:

Истина е, че стигнахме до съд. Рейдиохед  ми поискаха 100% обезщетение, предложих 40%, но те бяха твърди. Адвокатите им също не отстъпиха. Затова не постигнахме консенсус.

Дали обаче и двете страни не искат да раздухат случая, защото както се казва:

Лоша реклама няма?

Но от друга страна ако твърдиш, че нямаш вина за нещо, защо предлагаш компенсация от 40%. Или артистите не казват цялата истина или просто историята е добре скалъпена.

На концерта си в Денвър, Колорадо, на 7ми януари, изпълнителката нарече “Get Free” неин личен манифест и предупреди, че може да бъде премахната от албума.

Преди да започнете да си задавате въпроси, не бързайте, има още.

Лана Дел Рей казва, че иска просто да предупреди феновете си, независимо дали ще изчезне песента от онлайн пространството, тя ще се бори да защити проекта, който е създала дори и в бъдеще да не се издаде нов запис.

“Исках да уведомя децата, а и не само, изобщо феновете тук, че това е последното нещо, което ще кажа по случая.”

бяха последните ѝ думи.

lana-del-rey-radiohead-get-free-mmtv.jpg

Твърде много въпроси и твърде много лично отношение мисля аз. Защото едната страна се чувства ограбена, другата говори за борба и иска да предпази феновете си от разочарование.

Е, дори да не ти е съвсем ясна ситуацията е ясен отзвукът, който ще предизвика конфликтът сред феновете на засегнатите. Едните сляпо ще защитават Лана, другите яростно ще я обвиняват в кражба. Но имената, които непрекъснато ще са в публичното пространство са именно Лана Дел Рей и Рейдиохед.

Всеки може сам да направи своите изводи.

Нека си припомним, че парчето „Creep” е дебютния сингъл на Рейдиохед от албума ‘’Pablo Honey’’1993 г. и e една от най-разпознаваемите композиции на британците.

Общото между двата проекта е безспорно напиращото отвътре желание, след като ги чуете да си откриете психолог за борба с депресията ви. Не е нужно да си режете вените, по-скоро си пуснете ‘’Мафия’’ на ‘’Сканадау’’, напоследък е много актуална.

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Bulsatcom FusionTiVi.BG и Neterra TV.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *