„Европа в капки поезия” представя Естония | Kerli – Blossom

„Европа в капки поезия” представя Естония | Kerli - Blossom
Естония е сравнително малка, но много интересна държава

Тя е популярна с напредналите си технологии, многобройни стартъпи и красиви жени.

В България не знаем особено много за музиката на балтийската република. Ето затова „Европа в капки поезия” избра да ви покаже една естонска красавица с уникален глас и множество успехи в музикалната си кариера.

Kerli Kõiv е естонска певица и автор на песни

Тя е родена в естонския град Елва на 7 февруари 1987 г.

Kerli Kõiv е естонска певица и автор на песни

Като дете Kerli е учила бални танци в продължение на осем години. Певческият ѝ талант е забелязан от учителката ѝ по музика в детската градина. Преподавателката казва на майка ѝ, че Kerli има огромни гласови заложби, като иска да работи с момичето, за да ги развие и да участва в различни певчески конкурси. На осем години Kerli проявява интерес към класическата музика. Също така тя започва да пише разкази, мини книги и стихове на 10-годишна възраст. Kerli спира да ходи на училище на 16 години, за да продължи музикалната си кариера.

През 2002 г. Kerli се състезава в певческия конкурс “Laulukarussell” във възрастовата група 13–15 години, като печели състезанието

През същата година тя фалшифицира възрастта си, за да участва в друг балтийски конкурс за песни „Fizz Superstar”. Тя отново печели и подписва договор с Universal Republic Records.

През 2008 г. издава дебютния си албум, който е озаглавен „Love Is Dead”

По-късно тя издава сингъла „Blossom”, който носи огромен успех на певицата. Песента е с бавен темп и мек електронен ритъм. Текстът е дело на талантливата естонка.

Kerli споделя, че е вдъхновена да напише песента от лично преживяване.

„История за едно мъничко семе, растящо под земята, което пробива през пролетния мраз, за да открие, че слънцето e най-естественото нещо на света.”

Безспорно ще ви стане приятно когато вървите по улицата и изникне стиха от парчето.

„Through a lifetime with no rain I’ll blossom”

10 интересни факта за Естония:
  1. Да пътуваш в столицата е безплатно. Общественият транспорт е напълно безплатен за жителите на град Талин.
  2. Естония има едно от най-високите нива на грамотност в света – 99.8%, според ЮНЕСКО. Единствено пред Естония застават Латвия и Северна Корея.
  3. Естония е първата страна в света, която приема електронното гласуване. Това се случва още 2005 година.
  4. 52% от територията на Естония е покрита с гори. Това я прави една от най-зелените страни в Европа. В България, например, процентите са 37.
  5. Жените преобладават. В страната има много повече жени, отколкото мъже. За всеки 100 жени в Естония, има 84 мъже.
  6. Балтийският път. На 23 август 1989 г. около 2 милиона души се организират и образуват жива верига с дължина близо 600 км. Тя започва от Талин през Рига и до Вилнюс. По този начин, хората демонстрират своята позиция за независимост на прибалтийските държави.
  7. Софтуерът за чат и видеовръзка Skype е създаден от естонците Ахти Хенла, Прийт Касесалу и Яан Талин. През 2011 г. Microsoft купува Skype за 8,5 милиарда долара.
  8. На всеки пет години хор от 30 хил. души изпълнява фолк песни на Фестивала на Естонската песен.
  9. Ако искате да завържете полезни контакти, задължително посетете летището в Талин. Там на специално поставена стена в терминала можете да оставите ваша визитка и да вземете някоя друга, която ви заинтригува.
  10. В Естония ежегодно се провежда необичайното състезание по носене на жени. Според регламента съпругът трябва да пренесе половинката си на гръб, преминавайки през различни препятствия, за възможно най-кратко време.

 

„Европа в капки поезия“ е част от програмата “Пловдив – Европейска столица на културата 2019”

 
Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG, Neterra TV, СКАТ и bgtime.tv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *