„Европа в капки поезия” представя Полша | Doda – Dzekuje

„Европа в капки поезия” представя Полша | Doda – Dzekuje
Dorota Rabczewska-Stępień е родена на 15 февруари 1984 г. в Чеханов, Полша

Позната професионално като Doda тя е певица, текстописец, актриса, продуцент и телевизионна личност.

Позната професионално като Doda тя певица, текстописец, актриса, продуцент и телевизионна личност.
Doda на сцената | Photo by Akasha Zaphar
В младежките си години Doda е отдадeна на спорта

Тя се състезава в дисциплините – дълъг скок и бягане на 100 метра като печели редица състезания включително бронз на Републиканския Шампионат.

Въпреки успехите в спорта Doda се насочва към друга дейност свързана с желязна дисциплина – музиката. Тя започва своята музикална кариера през 1998 г. като взима уроци при един от най-известните музикални педагози в Полша – Elżbieta Zapendowska.

Doda добива популярност като певица в полската рок група Virgin, с които има издадени три студийни албума. След разпадането на група Virgin през 2007 г. тя подписва договор с Universal Music Poland като солов артист и още същата година издава първия си солов албум.

Песената Dziękuję е част от първия ѝ солов албум Diamond Bitch, който излиза на 27 юли 2007 г.

Парчето бива издадена и като сингъл през април 2009 г. Албумът веднага се изкачва до номер едно в класациите като остава там в продължение на пет седмици.

Doda два пъти е печелила наградата MTV Europe Music Award както и редица полски награди, което я нарежда начело в класацията на най-успешните полски артисти по спечелени призове.

През 2008 г. Doda бе включена във филма на CNN – „10-те най-известни поляци в историята

Интересни факти за Полша:
  1. Класическия композитор Frédéric Chopin (Фредерик Шопен) е роден в Полша. Майка му е полякиня, а баща му французин.
  2. Пионерът в областа на радиологията Marie Curie (Мари Кюри) е родена във Варшава. Тя е първата жена носител на Нобелова награда. Първата жена носител на две Нобелови награди, както и единствения носител на Нобелова награда в две различни области на науката – физика и химия. Мари Кюри е и първата жена преподавател в Сорбоната.
  3. Полша има общо 17 Нобелови награди включително и за Мир. Това е повече от Япония, Китай, Индия и Австралия.
  4. Роденият в Полша астроном Николай Коперник формулира първия хелиоцентричен модел на Слънчевата система. По този начин той стартира научната революция, която ще преобрази Европа и ще отслаби догмата на Католическата църква. По ирония на съдбата, Полша в днешно време е една от най-стабилните католически страни в Европа.
  5. През 1939 г. в Полша е била концентрирана най-голямата еврейска общност в Европа (почти 3,5 милиона). Вероятно поради тази причина 70% от концетрационните лагери са били разположени в Полша.
  6. Полската конституция е втората в написана в света.
  7. Всички чужди филми по полската телевизия се дублират от един и същи мъжки глас. Дори женските и детските гласове.
  8. Вторият най-стар университет в света е The Jagiellonian University основан от Кажимеж III Велики през 1364 г. в Краков.

 

„Европа в капки поезия“ е част от програмата “Пловдив – Европейска столица на културата 2019”

 
Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG, Neterra TV, СКАТ и bgtime.tv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *