„Европа в капки поезия“ представя Унгария | Omega – Gyöngyhajú lány

„Европа в капки поезия“ представя Унгария | Omega - Gyöngyhajú lány
Унгария е страна с богати музикални традиции

Нека си припомним, че кралят на мюзикъла Имре Калман е унгарец. Добре познати в България са и поп групата „Neoton Familia”, “Syrius”, “Piramis”, “Bergendy” и разбира се групата “Omega” с вечната им класика “Mомичето с бисерните коси“ („Gyöngyhajú lány“). Това беше една от причините да изберем тяхната песен да представя Унгария в нашия проект „Европа в капки поезия“.

Унгарската група „Omega” е създадена през 1962 г. в Будапеща от László Benkő и János Kóbor. Тя се превръща в една от най-успешните и дълго съществуващи рок групи на всички времена, понякога наричана „Унгарския Пинк Флойд“.

Унгарската група „Omega” е създадена през 1962 г. в Будапеща от László Benkő и János Kóbor. Тя се превръща в една от най-успешните и дълго съществуващи рок групи на всички времена, понякога наричана „Унгарския Пинк Флойд“.

Първоначално групата изпълнява кавъри на британски и американски рок парчета. През 1967 г. в „Omega” влизат Tamás Mihály и Габор Пресер. През това време групата създава собствени песни и през 1969 г. издава албумът „10 000 lépés“.

В този албум е включена най-известната им песен – „Gyöngyhajú lány“, по-позната като “The Girl With Pearl’s Hair” – „Момичето с бисерните коси“. Музиката на „Gyöngyhajú lány“ е използвана в кавъра на Скорпиънс „White Dove“, както и в популярната песен на българския поп фолк дует Южен вятър – „Батальонът се строява“.

Оригиналната песен “The girl with pearly hair” е написана през 1968 г. и излиза на бял свят през следващата година

Оригиналната песен "The girl with pearly hair" е написана през 1968 г. и излиза на бял свят през следващата година

Текстът е написан от Anna Adamis, композиторът е Gábor Presser, а песента е изпята от János Kóbor. Сингълът бързо набира популярност из цял свят и има огромен успех.

През 1994 г. немската рок група „Scorpions” издава кавър на песента с името „White Dove“, който се превръща в тотален хит и символ на промяната.

През 1994 г. немската рок група „Scorpions” издава кавър на песента с името „White Dove“, който се превръща в тотален хит и символ на промяната.
Omega и Scorpions заедно на сцената.
10 интересни факта за Унгария
  1. Унгарският език е част от угро-финските езици и се смята за един от най-трудните езици в света.
  2. В столицата на Унгария – Будапеща, се намира най-голямата функционираща синагога в Европа. Синагогата Дохани има 3000 седящи места и е включена в Списъка на ЮНЕСКО на Световното културно наследство.
  3. Унгарските имена се регулират със закон. Родителите трябва да се съобразяват със закон на имената, когато трябва да изберат как да кръстят децата си. Имената трябва да идват от предварително одобрен списък, а всяка отклонение трябва да бъде утвърдено от Научния институт по лингвистика към Унгарската академия на науките. Така че Епъл и Бруклин не се срещат сред унгарските имена.
  4. Благодарение на изобилието си от естествени горещи извори Унгария разполага с около 450 СПА центъра и бани. Културата на баните съществува още от римски времена и се смята, че те са най-добрият лек срещу махмурлук.
  5. Унгария е дала на света 13 нобелови лауреати, като са печелили във всички категории с изключение на Нобеловата награда за мир.
  6. Откажете ли глътка от прочутата плодова ракия „палинка“ рискувате да обидите много унгарците. Местните жители се кълнат в способностите на питието. Боли ви главата? Палинка. Имате менструални болки? Палинка. Нервни сте? Палинка. Както гласи поговорката: „Палинка в малки количества е лекарство, а в големи количества – лек“.
  7. От Унгария идва и думата coach, която в превод означава туристически автобус. По-точно Коч е градът, в който се смята, че са се появили превозните средства за първи път през XVI в.
  8. Холивуд нямаше да е същият без унгарците. Основателят на „Paramount PicturesАдолф Зукор, Вилмос Фрайс, по-известен като Уилям Фокс, и режисьорът на „КазабланкаМайкъл Къртис, чието истинско име е Мано Каминер, са родени в Унгария
  9. Елвис Пресли е избран за почетен гражданин на Будапеща. В столицата на Унгария има булевард с неговото име.
  10. В Унгария се намира първият в света официален винен регион.

   

  „Европа в капки поезия“ е част от програмата “Пловдив – Европейска столица на културата 2019”

   
  Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG, Neterra TV, СКАТ и bgtime.tv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *