“Шопи готвят в Елин Пелин” – Домашно джоланче с туршия

Епизод 7 – “Шопи готвят в Елин Пелин” – Домашно джоланче с туршия

Кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов и най-известният бохем в града Димитър Пиперков са колоритните домакини на водещите Лиана и Милен в епизод 7 на “Гозбата на България”. И за двамата това е първото им посещение в града, носещ името на тънкия познавач на шопската душевност и един от най-добрите български писатели – Елин Пелин.

Оказа се обаче, че те не са внимавали много в час по литература, така че им беше интересно да прочетат цитати от негови произведения, изписани на оформени като книга пейки в красивия център на града. Като този откъс от Гераците:

Ще се оправят работите. Злото не е трайно, доброто е господар на човешкото сърце“.

gozbata na Bulgaria - Ivaylo i Don Piperon

Кметът Ивайло Симеонов посреща с топла питка двамата кулинарни пътешественици пред общината и ги придвижва до дома си със снегорин.

Като стопроцентов шоп градоначалникът проявява прословутото чувство за хумор на местните хора и при приготвянето на крехкото джоланче със сурова туршия.

Рецептата е специалитет на неговият близък приятел Димитър Пиперков, изявен кулинар и опитен ресторантьор и хотелиер. Приготвянето на гозбата е подправено с домашно вино и пиперливи закачки от гостоприемните домакини към любителите готвачи Лиана и Милен.

Силна мъжка компания от приятели на кмета Ивайло Симеонов е дошла да заяви подкрепата си край богатата трапеза с домашна баница и мезета местно производство. Своят принос към гозбата на домакините дава и дъщеричката на кмета Малена, която помага при овкусяването на продуктите.

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате в социалните мрежи: FacebookInstagramTik Tok и Twitter. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни OnDemand на нашият сайт MM Player или в канала ни в YouTube.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *