”Гозбата на България”- Мисия невъзможна ли е бюрека от село Малиново

''Гозбата на България''- Мисия невъзможна ли е бюрека от село Малиново

В ‘’Гозбата на България’’ сме късметлии. Обикаляме родината ни, срещаме добри, гостоприемни и трудолюбиви хора и преоткриваме вкусната българска традиция, понякога с лек съвремен прочит. Кулинарните пътешественици от отбор 1 Патрисия и Евгени са отново в Северна България, в село Малиново, област Ловеч. Само от името ти става сладко и приятно. А нашите пишман готвачи ще изживеят едно от най-емоционалните си преживявания в предаването. Защо ли? Гледайте ”Гозбата на България” и ще разберете!

На 604 метра надморска височина, само на 18 километра югоизточно от Ловеч, 22 км от Априлци и в непосредствена близост до магистралата София-Варна, е разположено село Малиново. Старото му име е Острец. По време на османското владичество то е едно от най-големите села в района с многобройно християнско населенение. В мир и разбирателство сега в селото живеят българи, турци, помаци и роми.

В центъра на селото се издига мемориалът в памет на загиналите от войните, открит е през 2008 г. със средства дарени от хората от селото и местни фирми.

Именно пред паметника е мястото за среща между Патрисия и Евгени от ”Гозбата на България” и техните домакини от село Малиново.

Посрещат ги три усмихнати дами. Милка Ангелова, Добринка Шаркова и Добрина Андреева, съответно Председател и секретар на народно читалище ”Събуждане-1927”.

Спазвайки традицията на предаването, те са осигурили популярно местно превозно средство. Придвижването с моторизирана каруца е интересно, но малко бавно. И докато Патрисия и Евгени пътуват към дома на Айше, нека ви разкажем още малко за това уютно място, сгушено в планината. Милка Ангелова ни разказа две легенди, свързани с основаването на селото. За хубавата Яна, турският войник и момълът Стоян. Трагична любов и защитена чест. Факт е обаче, че част от напусналите за да се спасят от преследване жители са се заселили в квартал в днешния град Априлци.

Съвсем наблизо е скритото бижу на областта впечатляващия с красота, чист въдух и условия за отдих язовир Крапец. За него и прекрасните му стопани ще ви разкажем в следващия епизод. В селото живеят към 1000 души, включително няколко семейства от Англия. Имат си детска градина, училище, много активно читалище, медицински пункт. И най-важното имат си уважение един към друг, помагат си, празнуват и скърбят заедно. Не е зле да изпратим депутатите за обмяна на опит в Малиново, белким нещо прихванат.

Но да се върнем при нашите домакини в къщата на Айше Караалиева, която днес заедно със съседката си Добринка ще приготви традиционната рецепта за малиновски бюрек с кокошка.

Ще бъде ли мисия невъзможна тази гозба за Патрисия и Евгени ще разберете, ако гледате в сряда от 21ч. ”Гозбата на България” по телевизия ММ на mmtvmusic.com/live.

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате в социалните мрежи: FacebookInstagramTik Tok и Twitter. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни OnDemand на нашият сайт MM Player или в канала ни в YouTube.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *