Диагноза Музика с Иван Брайков

Диагноза Музика с Иван Брайков | MMTV Online

Представяме ви поредния партньор на медията ни и един много важен човек в брънката между читателите и първия български интернет портал Dir.bg. Именно той е виновникът за промените във визията и съдържанието на портала през последните четири години

  1. Започваме веднага с музиката, която присъства в живота ти, колкото и банално да звучи, от ранна детска възраст. Опиши ни какъв барабанист беше – разгонваше ли кокошките като Жорето от “Оркестър без име”, или свиреше самоотвержено в гаража на подарените от баба ти барабани като Ларс Улрих?

Всъщност, баба ми никога не ми е подарявала барабани. Увлечението ми по хеви метъла изчервяваше цялата ми рода. Такива бяха нагласите по онова време. Баба ми, разбира се, е фантастичен човек и отгледа фантастични внучки, едната от тях е сред най-даровитите пианистки на България.

Нямах късмета на Ларс, но вероятно съм малко по-добър от Жорето (смях). В крайна сметка, не станах барабанист.

Започваме веднага с музиката, която присъства в живота ти, колкото и банално да звучи, от ранна детска възраст. Опиши ни какъв барабанист беше – разгонваше ли кокошките като Жорето от "Оркестър без име", или свиреше самоотвержено в гаража на подарените от баба ти барабани като Ларс Улрих?

  1. Поговорката ‘’Музикант къща не храни’’ ли те отказа от професионалната кариера в тази област?

Категорично не. Смятам, че всеки, който е отличник в това, което прави, може да постигне успех. Аз просто не бях достатъчно добър. Разчитах на талант, не и на труд. Мързелът винаги прецаква нещата. Въпреки това съм горд, че бях замесен в създаването на една от най-успешните метъл банди в България. Двамата с Пламен Узунов създадохме „Аркадия“ в средата на 90-те, с изпепеляваща тийнейджърска страст. Пламен показа огромен талант, упорство и огромни топки. Критериите му ставаха все по-високи. Нямаше как да се впиша в тях. Пацо сформира Project Arcadia и направи  група на световно ниво. Мисля, че това е едно от най-яките неща, които са правени у нас. За съжаление, бандата е по-известна в чужбина, отколкото в България.

По принцип хората не си дават сметка колко усилия и жертви стоят зад успеха на една група. Рокът е музика и хората, които го създават са на първо място композитори, изпълнители и мислители, а не хулигани, каквото беше, и все още е, космсомолското разбиране в нашата родина. Това е heavy duty, както за артистите, така и за нагласите на обществото, с което те трябва да се борят. Да твориш музика и да пишеш текстове е велика и много сложна работа.

Поговорката ‘’Музикант къща не храни’’ ли те отказа от професионалната кариера в тази област?

  1. Спасявала ли те е музиката в най-мрачните ти моменти?

О, да! Определено. Още по-хубавото е, че засилва имунитета срещу тях. Музиката има силата на всички останали изкуства накуп, а рокът е нейна висша еманация и притежава уникална живителна сила.

  1. Чувстваш се уютно и в дигиталната среда, какво би казал на хората, които не разбират новата виртуална реалност?

Честно казано, не мисля, че има хора, които не разбират новите реалности. Може би просто не ги осъзнават. Човешките душа и фантазия винаги са били виртуални.

Дигиталната среда не е нещо по-различно от аналоговата. Още от печатарската преса на Гутенберг търсим начин да говорим по-лесно и бързо помежду си. Тя се крепи на писан текст или програмен код, което в общи линии е едно и също, и обобщава стремежа на хората да общуват и да завещават информация на идните поколения. Така е още от глинените плочки на Шумер.

Иначе, сама по себе си, дигиталната среда не е уютно място. Вярваме, че опростяваме нещата за крайния потребител, но истината е, че тя става все по-сложна.

  1. Как изкара изолацията от COVID-19?

С яко бачкане. Това е безпрецедентна криза, която завари всички ни неподготвени. Тя удари и онлайн бизнеса, въпреки че той позволява работа от дистанция. Би било жалко,  ако в този момент онлайн и офлайн бизнес не намерят начин да си подадат ръка.

  1. Dir.bg стартира ново онлайн предаване. Много амбициозен проект. Разкажи ни повече за това.

Шоуто “Матине” е нов формат за онлайн средата. “Матине” е предаване, в което водещите Рени Веселинова и Вяра Младенова ще дадат един по-различен и свеж поглед на актуалните теми. В предаването винаги ще има интересни гости – някои от тях популярни, други – по-малко познати, хора с интересни истории, на които искаме да обърнем внимание. Разбира се, особено в последно време, когато темите и събитията идват до голяма степен от социалните мрежи, разнообразието от online платформи е сериозно засегнато.

Dir.bg стартира ново онлайн предаване. Много амбициозен проект. Разкажи ни повече за това.

  1. В момента тече и конкурсът за чиста журналистика Web Report, който беше стопиран заради пандемията от коронавируса. Има ли опасност да се политизира и доколко социалната журналистика, разглеждаща текущи проблеми на обществото, започва да омръзва на хората?

Конкурсът не беше стопиран, а удължен, за да дадем шанс на повече участници. Крайният срок за участие е 30 юни.

Когато журналистиката се политизира, тя спира да бъде журналистика.

Журналистиката по принцип е социална. Тя може да омръзне само на едно общество, което е безразлично към себе си. Web Report e точно за това. Конкурсът не дава оценка на медийното пространство в България, а търси отделните автори. Онези, които няма да ви оставят безразлични.

  1. Музиката, която можеш да слушаш хиляди пъти и пак да умираш от кеф?

Ужасно труден въпрос. Имам десетки любими групи.

Хората от нашето поколение имаха нещастието да живеят зад Желязната завеса –  едно изгубено време, като казармата. То обаче имаше и своята добра страна – изостряше сетивата ни за свобода. В крайна сметка, всяка казарма свършва, а всяка завеса пада.

Най-ярките ми спомени са от онези години.

До пети клас бях станал завършен фен на Чандлър, Бредбъри и Азимов. Тях ги имаше и в книжарниците. На Queen, AC/DC и Judas. Тях пък ги имаше в  онези пиратски студиа за механични касети, в които влизахме със страхопочитание, като в църква.

И все пак, Iron Maiden ме прегазиха като товарен влак със „Somewhere in Time“ през 86-а. Мисля, че „Мейдън“ прекрачиха виртуалната дистанция в главите ни, събирайки границите между музика, история, трилър и фантастика, оказвайки влияние на милиони хора по света.

Умирам от кеф всеки път, когато слушам интрото на “Caught Somewhere in Time”.

Иначе, в пантеона на моите богове блести един – Рони Джеймс Дио.

Up the Irons на феновете на телевизия MM!

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG, Neterra TV, СКАТ и bgtime.tv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *