Връчиха нобеловите награди без Bob Dylan

Връчиха нобеловите награди без Bob Dylan. MMTV Online Nobel Prices without Bob Dylan
От 1901 г., на 10 декември всяка година, се връчват престижните Нобелови награди

Оставяме настрана въпросът защо именно създателят на динамита е решил да се реваншира на човечеството заради това си изобретение, чрез връчване и на Награда за мир…

На този ден отново на официална церемония в Стокхолм, в присъствието на шведското кралско семейство, бяха връчени тазгодишните Нобелови награди за физика, химия, физиология или медицина.

Крал Карл XVI Густаф обаче не успя да даде наградата за литература на избрания победител… Вместо барда на протестната песен Боб Дилън на сцената излезе пънк-рок дивата Пати Смит. Заедно със симфоничен оркестър тя изпя песента на ДилънA Hard Rain’s A-Gonna Fall“. Тя е написана през 1962 г. по време на така наречената – Кубинска ракетна криза. Дилън е само на 22 години, а песента е включена във втория му албум “The Freewheelin“. От вълнение Пати Смит забрави текста на втория куплет, спря оркестъра, извини се и започна отново. Респект!!!

От вълнение Пати Смит забрави текста на втория куплет, спря оркестъра, извини се и започна отново. Респект!!!

Bob Dylan дълго време не коментира избора на Академиците взели решението да му присъдят наградата за литература

Надигнаха се гневни критици, според които да се слага името на американския фолк певец до това на Албер Камю, Хемингуей и Бърнард Шоу е светотатство.

И не, неговият фолк не е като нашия фолк. Да не си помислите, че някой ден и текстовете на Фики или Азис ще попаднат в селекцията на Нобеловите академици. Всъщност както е тръгнало…

Преди да връчат наградата снощи литературният критик Хоръс Енгдал каза, че според него Дилън прави успешен микс между езикът на улицата и този на Библията. Текстовете му са понякога апокалиптично мрачни, но достъпно експресивни.

Самият Боб Дилън, когато най-сетне се изказа по въпроса за присъдената му награда коментира в типичния си стил:

“Никога не съм се питал литература ли са песните ми, благодаря на Шведската академия, че отговори на този въпрос.“

Очаква се Боб Дилън да направи традиционното за Нобеловите лауреати четене през юни 2017 г.

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Bulsatcom Fusion, TiVi.BG и Neterra TV.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *