Песента, която промени музиката

Песента, която промени музиката | MMTV Online
На 20 юли 1965 г. излиза песента на Боб Дилън “Like A Rolling Stone” и съвременната музика никога вече не е същата

Обявената за рок класика песен е емблематична за нейния автор Робърт Алън Цимерман, познат с артистичния си псевдоним Боб Дилън. Роденият на 24 май 1941 г. в Дулут, Минесота музикант и поет, е носител на Нобелова награда за литература за 2016 г. Аргументите са, че е създал нов поетичен изказ в рамките на американската песенна традиция.

Преди това обаче нека се върнем назад, към предисторията на една от причините за тази награда, една песен, която променя развитието на съвременната музика.

През пролетта на 1965 г. след завръщането си от концертно турне в Англия, Боб Дилън сериозно обмисля да прекрати кариерата си

Той е недоволен от очакванията на публиката към него и посоката, в която се равива като музикант. И тогава се появява “Like A Rolling Stone“.

Песента в началото е просто един дълъг много стих, почти двадесет страници. Вътре Дилън излива омразата си към нещата, или както самият той споделя в интервю песента започва с „повръщня“, която по-късно придобива музикална форма. Както и да нарича музикантът творението си, то е изведнъж му отваря очите как иска да се развива. С една дума “Like A Rolling Stone” e като ябълката на Нютон за Боб Дилън. Осенилото го вдъхновение провокира музикалните му и поетични хрумвания. И най-важното – откритието, че иска да пише песни.

В крайна сметка в дома си в Woodstock, Дилън избира четири куплета и един припев, а самият запис е осъществен на 15 и 16 юни в студио на Columbia Records в Ню Йорк

Продуцент е Tim Wilson, а музикантите участвали в аранжимента и записа на песента са Mike Bloomfield (соло китара), Paul Griffin (пиано), Joe Macho Jr (бас), Bobby Gregg (барабани) и Bruce Langhorne (дайре).

В крайна сметка в дома си в Woodstock, Дилън избира четири куплета и един припев, а самият запис е осъществен на 15 и 16 юни в студио на Columbia Records в Ню ЙоркТъй като музиката към песента не е нотирана, всеки запомня партията си със слушане и се старае да включи инструмента си по най-подходящия начин, което си е било всъщност един безкраен джем сешън. Боб Дилън държи да няма блус китара вътре и песента да е с нов, нечуван до момента микс от иснтрументи. Случайно по време на записисте се включва младият китарист Al Kooper (по-късно създава Blood, Sweat & Tears), който имповизира на Hammond органа и именно неговото свирене е включено във финалната версия на песента. “Like A Rolling Stone” е записана 20 пъти и целият звукозаписен процес бе издаден през 2015 г. под името “The Bootleg Series Vol: 12 The Cutting Edge 1965 – 1966“.

През 2004 г. списание Rolling Stone избра “Like A Rolling Stone” на Боб Дилън за най-добрата песен на всички времена, въпреки свирепата конкуренция на хиляди други хитове

През 2004 г. списание Rolling Stone избра "Like A Rolling Stone" на Боб Дилън за най-добрата песен на всички времена, въпреки свирепата конкуренция на хиляди други хитовеДори и да не приемаме всички този етикет, то “Like a Rolling Stone” е една от най-важните песни в историята на популярната музика. Освен в музикално отношение, в нея имаме и историята на една надменна млада жена от добро семейство, която проумява, че самата тя в същността си е скитник. По времето на Дилън музиката често изразява гледна точка, насочена срещу обществения мейнстрийм. Това не е за първи път и се проявява в различни етапи от историята на съвременната музика. Например чрез рокендрола на 50-те години, в рок музиката на 60-те и 70-те години, в пънка и по-късно в хип-хопа.

“Like A Rolling Stone” създава главоболия и на издателите от Columbia Records, които имат огромни опасения от провал

Първо заради дължината на песента, цели 6 минути, което е нечувано по това време и второ заради рок звученето ѝ. Песента е представен в клуб пред представители на радиа, които молят DJ-ят да я пусне няколко пъти. На следващата сутрин 40 радиостанции си поръчват копия, а сингълът се превръща в най-големият комерсиален успех на Боб Дилън в кариерата му. “Like A Rolling Stone” остава 12 седмици в американските класации и се нарежда на второ място след “Help” на The Beatles.

Сега, 54 години по-късно, песента “Like A Rolling Stone” продължава да е актуална, а дали е най-великата? Кои сме ние да съдим! Но сме свободни да имаме и своите лични предположения.

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG, Neterra TV, СКАТ и bgtime.tv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *