Банските не са това, което бяха!

Банските не са това, което бяха | MMTV Online...
Банският костюм е най-емблематичното облекло, що се отнася до лятна почивка

Някои вече го пренасят от плажа до улиците на града в комбинация с някоя и друга дреха или аксесоар. И макар днес целта е да се привличат още погледи, някогашните бански костюми са оставяли много повече на фантазията.

banski-mmtv-002.jpg

Едва ли някой си мисли, че през Средновековието на слънчевите бани се е гледало с добро око

Тогава църквата като тогавашен Big Brother не се е бавила да заклейми подобни дейности като греховни. Нямаме информация дали е конфискувала дрехи по плажовете, както Валери Симеонов – апаратури по клубовете, но кой знае. По-късно преди 18-ти век събиращите слънчеви лъчи са били смятани за хора със съмнителен морал. Затова и плажуването трябвало да бъде оправдано със здравословни причини. Банските през Викторианската ера били досущ като стандартни дрехи. При това неудобство, граничещо при плуване с опасност за живота, нищо чудно проблемите със здравето да са се увеличили… или пък умишлено намалели. Особено при жените, за които спазването на благоприличие е запазена марка от Ева насам. Тази тенденция продължава и до днес, когато все още можем да видим мюсюлманки да се къпят в цяло облекло.

banski-mmtv-003.jpgСходна е ситуацията и в началото на 20 век

С банските от 20-те до към 50-те години на миналия век една дама преспокойно би могла да се разхожда днес из града. Костюмите преди близо век наподобявали къси рокли и прилепнали гащеризони. Това може би има и своите предимства. Плаж заради удоволствието вместо надпревара за нюанса на тена, по-малко изгаряне и допълнителен сауна ефект? И докато през 30-те филмовите звезди наложили идеал за красота с бански, които подчертавали извивките им, десетилетие по-късно задухал бризът на промяната. Производителите на корсети, които губели позиции, забелязали възможност за успех в плажното облекло. Целите бански, които били единственият вариант тогава, вече били по-стягащи с цел да прикрият „недостатъците“ на женската фигура.

banski-mmtv-004.jpg

Какво тогава става с легендарните форми на Мерилин Монро, ще попитате. Спокойно – идват 60-те години с новия тренд на бански с половинки. Жените можели да си отдъхнат, а мъжете да затаят дъх, оглеждайки плажната ивица. И така до днес, когато на пазара уж изобилства от разнообразие. Край морето виждаме все по-изразяни части и още повече кожа. От това обаче все още никой не се е оплакал. Но както гласи една поговорка за новото, което било забравено старо, нищо чудно някой ден да станем свидетел и на обратното. Особено ако прихванем от културите, които виждаме по плажовете у нас и чужбина. Ако например сте на плажа и започне да ви ухае на къри, то вероятно до вас има семейство индийци приготвящи трапеза. А и не е ли персийското им килимче по-вълнуваща алтернатива на плажната хавлия?

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Bulsatcom Fusion, TiVi.BG и Neterra TV.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *