Историята на 5 от най-емблематичните песни

Вижте как са създадени тези вечни песни

Историята на 5 от най-емблематичните песни

Има песни, които сърцето и душата ни запомнят още от първото слушане. А има и такива, които са написани преди десетилетия, но всички пеем и днес. Това е истинска музика. Ето как са създадени едни от най-емблематичните песни в историята!

Queen – Bohemian Rhapsody

Малко преди излизането на песента през 1975 г. групата се нуждаела отчаяно от хит. Така решила дръзко да смеси теми и стилове в една песен. Написва я Фреди Меркюри за албума A Night at the Opera, включвайки три основни части – баладична, завършваща със соло китара, преминаване през опера и рок за финал. Когато попитали певеца какъв е смисълът на припева, той отговорил, че в него няма смисъл, а е съставен от безсмислици, които се римуват.

Брайън, Фреди и Роджър пеели своите вокални части по 10 – 12 часа на ден. За да достигнат до финалния вариант им отнело 3 седмици, като на места вокалите били записвани по 180 пъти. „Bohemian Rhapsody “ е най-скъпият сингъл, създаван някога, и един от най-сложните записи в историята на популярната музика.

Michael Jackson – Thriller

Род Темпертън e един от най-известните текстописци в света. След като се запознал с Майкъл Джексън, му  хрумнала идеята, че трябва да напише нещо наистина театрално с драматична мелодична структура. Така Темпертън започнал създаването на песента, станала емблематична за кариерата на Джако.

Работното заглавие на парчето било „Starlight“, понеже все още не е имало достатъчно добри други идеи. Желателно било да е нещо загадъчно, за да отговаря на личността на Майкъл. Всяка вечер Род пишел стотици работни заглавия, докато една сутрин не му хрумнала думата „thriller “. Звучала му повече от ужасно, но когато Майкъл я произнесъл няколко пъти, решил, че това е най-подходящото възможно заглавие. След избора на име за песента, текстът бил написан в рамките на няколко часа.

Abba – Dancing Queen

АББА е най-успешният пример за група от „Евровизия“, сдобила се със световна слава и признание за работата си. „Dancing Queen” е една от най-емблематичните им творби. Сесиите за записването ѝ започнали в началото на август 1975 г., а демото се наричало Boogaloo. Членове на групата разказват, че това е една от тези песни, които те пронизват право в сърцето.

И дори често да не са били сигурни коя песен ще бъде хит, точно за тази били повече от убедени, че ще се слуша по цял свят. Това е хитът, който оглавява едновременно музикалните класации в САЩ, Австралия, Канада, Холандия, Белгия, Ирландия, Мексико, Нова Зеландия, Норвегия, Южна Африка, Испания, Швеция, Англия, Германия и дори Зимбабве.

Imagine – John Lennon & The Plastic Ono Band

Няколко стихотворения от Grapefruit на Йоко Оно от 1964 г. вдъхновили Джон Ленън да напише текста на песента. Самият той споделил в интервю, че текстът има за цел да накара хората да си представят свят в мир. Без излишно вкопчване в религията и споровете, свързани с нея. Има един Бог и той е различен за всеки един от нас.

Джон искал да си представим, че няма политика и няма държави. Има само по-добро бъдеще без войни и конфликти. Може би и затова песента е толкова успешна. Записването й започва в домашното студио на Ленън в Англия през 1971 г. Издадена през октомври същата година, „Imagine” се превръща в най-продавания сингъл в соловата кариера на Джон Ленън.

The Rolling Stones – Gimme Shelter

„Понякога просто имаш късмет… Не ми беше ден. Нямаше какво по-добро да направя.“

Казва китаристът Кийт Ричардс за тази песен, която се превръща в символ на групата „The Rolling Stones“.

Песента е излязла по време на войната във Виетнам. Целта й е била да покаже как страхът от война е налице и представлява огромен стрес за младите мъже и жени. Записана е в Лондон през 1969 г. и има своето място в списъка на 500-те най-добри песни на всички времена.

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG, Neterra TV, СКАТ, NET 1 и bgtime.tv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *