Качественият сън – мисия (не) възможна?!

Качественият сън – мисия (не) възможна?! | MMTV
Ох, пак не се наспах…

Понеделник е и повечето от нас започнаха деня и седмицата с кисела физиономия.

Едва в началото на последния месец от годината вече с нетърпение очакваме заслужените почивни дни. Но… Уикендът щеше да бъде достатъчен да свършим всичко, което сме предвидили, само ако събота и неделя бяха два пъти по-дълги. Уви, това вече наистина не е възможно.

Забелязали ли сте колко често говорим за недоспиването си като повод за гордост и показател колко е напрегнат графикът ни?!

Томас Едисон, Маргарет Тачър, Марта Стюарт и Доналд Тръмп са прочути с твърденията си, че се справят само с 4-5 часа сън на нощ, което е много по-малко от препоръчаните 7-9 часа.

Мнозина от нас следват същия пример, а според Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ повече от 1/3 от пълнолетните американци редовно не си доспиват. Подобно е положението в Европа.

У нас едва 13 % от българите спят необходимите 9 часа сън на нощ, необходими за пълното възстановяване на организма

37% затварят клепачи за 6-8 часа, а повече от половината спят по 6 часа.

Недоспиването през седмицата принуждава 66% от българите да наваксват със съня през уикенда. Така сладките съботно-неделните дремки си открадват от времето ни за спорт, нашето хоби, срещите с приятели и близки, а това създава у нас т.н. усещане за „проспиване на времето“.

Замислете се колко често казвате:

„Много искам да се видим, но имах много тежка седмица и имам нужда от почивка.“

За да подобрим съня си трябва да предвидим повече случаи на ранно лягане. Затова ще е необходимо да обърнем внимание на няколко важни стъпки, които са пътят към качествения сън.

Ето моите 5 причини за недоспиване:

  1. Стресът

Стресът заслужено си печели 1-вото място и съм сигурна, че ще се съгласите с мен.

СтресътВсички сме наясно, че работим прекалено много и поемаме повече ангажименти и отговорности, отколкото можем да свършим. Така когато вечер си легнем умът ни продължава да работи на бързи обороти и мозъкът ни се превръща в „мисломелачка“, която не спира.

  1. Алкохолът

Макар че алкохолът създава усещане за сънливост, реалността е, че той пречи на дълбокия сън.

АлкохолътОсвен ако не изпием 1 литър преди лягане, тогава ви гарантирам, че ще спите непробудно. Опитайте се да ограничите или да подберете вида на алкохола преди лягане. Това ще спомогне за по-качествения и спокоен сън.

  1. Светлината

Масовото използването на телефони, таблети, компютри и т.н. е фактор, който доказано вреди на качествения сън.

СветлинатаСветлината преди лягане си играе с циркадния ритъм или т.н. „биологичен часовник“. Това пречи да навлезем в момента, в който хормоните на тялото ни подсказват, че искаме да заспим. Съветвам ви преди лягане да замените всички устройства с книга или просто да изгасите лампите и да си пуснете тиха и успокояваща музика. Гарантирам ви, че ще усетите разлика веднага и ще заспите много по-бързо от обикновено.

  1. Късните вечери

„Пак огладнях“ или „Хапва ми се нещо сладичко“ са често срещани мисли в леглото преди лягане. Според някои храненията след 18:00 часа са вредни.

Късните вечериАз не съм съгласна с това, а и според мен е почти невъзможно. Сигурна съм, че за много от вас работният ден приключва в 18:00 и след него предстоят още много задачи и ангажименти. Ако количеството на вечерята ни е преценено и подходящо за индивидуалните нужди няма проблем да хапнем и час преди заспиване. Режимът на хранене е изключително важен. Съветвам всеки от вас да изгради свой собствен, който да е съобразен с начина ви на живот.

  1. Матрак

На последно място, но не и по важност, е удобният матрак. Замислете се, че дори 30 минути седене на неудобен стол, създават дискомфорт. Ами ако това са 8 часа на неудобно легло?! Обърнете внимание на матрака! Това е една от най-важните инвестиции за качествения сън.

МатракМозъкът не може да функционира без презареждане и всички, които искат пълноценен и дълъг живот, трябва да се погрижат за съня си.

Вярвам, че най-големият фактор, определящ нашето здраве в дългосрочен план е сънят и само сънят. Без значение е колко време отделяме за тренировки или ядем еди-какви си храни, защото ако не се наспиваме добре всичко отива на вятъра.

Последиците от недоспиването включват влошена памет и намалена способност за взимане на решения и увеличава риска от затлъстяване. Съветвам да обръщате внимание не само на продължителността на съня, но и на качеството му.

За съжаление сме превърнали безсънието в нещо напълно нормално, което е огромна грешка. Още днес опитайте да спазите поне 2 от моите съвети и ви гарантирам, че утре ще се събудите по свежи и енергични.

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG, Neterra TV, СКАТ и bgtime.tv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *