Как да си направим дезинфектант за ръце

Учени: Почистването на ръцете е най-добрият начин за избягване на инфекция

Как да си направим дезинфектант за ръце

Дезинфектантът за ръце изведнъж се превърна в дефицитна стока, достигаща статуса на златен продукт. Това се дължи на разпространяващата се епидемията от коронавируса.

Експерти по общественото здраве са категорични, че почистването на ръце със сапун и вода или с разтвор на алкохолна основа са едни от най-добрите начини за избягване на инфекция.

“Домашните препарати за дезинфекция на ръце са също толкова ефективни, колкото и тези, които купуваме, стига да използваме правилния процент алкохол.”

Това твърди сътрудникът на CBN News д-р Дейвид Агус.

Как да си направим дезинфектант за ръце

“Санитарните препарати трябва да съдържат поне 60% алкохол, за да бъдат ефикасни. Изопропиловият алкохол или етанолът са две подходящи разновидности. Дезифектантът за ръце не убива вируси, но е ефективен срещу коронавируса. Вирусът е защитен от черупка, наречена “плик гликопротеин”, която алкохолът разбърква. Когато отнемете защитната част на вируса той умира доста по-бързо.”

За тези от вас, които не са успели да се снабдят с гел, предпазващ от микроби, има и рецепта за домашно приготвен дезифектант, препоръчан от здравните специалисти.

Необходими съставки:

2/3 ч.ч. изопропилов алкохол или спирт с висок градус

1/3 ч.ч. гел от алое вера

5-10 капки етерично масло

купа за смесване

лъжица

фуния

спрей бутилка или контейнер за течен сапун

Добавянето на алое ще улесни нанасянето върху кожата и ще прибави плътност на продукта. Употребата на етерично масло ще придаде на сместа приятен аромат.

Начин на приготвяне:

Изсипете алкохола и гела от алое вера в купа и разбъркайте докато се смесят добре. Добавете няколко капки етерично масло и отново разбъркайте, за да спрете миризмата на спирта. С помощта на фунията излейте сместа в спрей бутилка или в контейнер за течен сапун.

Лично изпробвах тази рецепта и се оказва съвсем лесно да създадеш собствена марка дезинфектант. Д-р Санджай Маггивар, професор по микробиология в университета “Джордж Вашингтон”, твърди, че домашните дезинфектанти за ръце могат да издържат седмици, ако се съхраняват правилно в добре затворени шишета и контейнери.

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG, Neterra TV, СКАТ, NET 1 и bgtime.tv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *