Растения, които са опасни за домашните ни любимци

А вие какви цветенца си гледате у дома?

Растения, които са опасни за домашните ни любимци

Друго си е да имаме растения вкъщи. Внасят една определена свежест в пространството, която не може да бъде заменена от нищо друго. И все пак е по-добре да отглеждаме истинска орхидея, вместо да си купим ароматизатор, нали?

Съществуват обаче растения, за които съм сигурна, че 90% от вас имат у дома. Но никой не подозира, че те могат да бъдат опасни за здравето на домашните любимци. Вижте кои са те.

Лилиум

Подарявали сме го по редица поводи и в най-различни цветове. Не всеки представител е токсичен. Но този, който е, е доста опасен за домашните любимци и по-точно за котките. Всяка част на растението се смята за токсична, като продължителното пребиваване около тях може да доведе до повръщане, алергия и липса на апетит.

ЛилиумЛилиумът оказва негативно влияние и върху хората понякога. Реакции като стомашно разстройство, главоболие, замъглено зрение и кожно дразнене са абсолютно възможни, затова е най-добре да им се радваме отдалеч или за кратко.

Филодендрон

ФилодендронОпределено това е едно от най-популярните растения за отглеждане вкъщи. Причината, поради която е опасно обаче, е, че съдържа кристали от калциев оксалат, които са токсични за хората и животните. Като и тук е редно да споменем, че котките определено са по-предразположени от другите животни. При тях поглъщането дори на съвсем малка частица от растението причинява спазми, припадъци и болки.

Дяволски бръшлян

Дяволски бръшлянИдеалното растение за пречистване на въздуха, но изключително неподходящо, ако наблизо има животни. Симптомите при поглъщане включват дразнене в устната кухина, задушаване, повръщане, а при някои случаи бъбречна недостатъчност и даже смърт. Съветваме ви, ако имате домашен любимец у дома, да се насочите към друго растение, което пречиства добре въздуха, защото това, оказва се, не е най-доброто решение.

Спатифилум

СпатифилумЦъфти по всяко време на годината и е вечнозелено. Идеално е за апартаменти и стаи, в които прониква малко слънчева светлина. Това го прави и безкрайно удобно за отглеждане. Съмнявам се да опитате да хапнете от него, но вашият домашен любимец може и да се възползва. Поглъщането на малка част от спатифилума води до прекомерно слюноотделяне, а също така дехидратация, липса на апетит, повръщане и при крайни случаи – смърт.

Сансевиера

СпатифилумОтглеждаме го по две причини – първо, пречиства въздуха и второ, защитава дома от лоши чужди очи и намерения. Но определено не предпазва животните. Болки и гадене са само част от симптомите, с които могат да се сдобият домашните ни любимци след поглъщане на част от листо.

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG, Neterra TV, СКАТ, NET 1 и bgtime.tv.