Знаменитости губят милиони след отменена схема за укриване на данъци

Знаменитости губят милиони след отменена схема за укриване на данъци Collage of Michael Cane, David Beckham and Gary Barlow

Какво е общото между Гари Барлоу, сър Майкъл Кейн и Алекс Търнър от Arctic Monkeys?

Освен успели в професията си артисти, се разбра, че тримата са сред поддръжниците на така наречената Liberty scheme или схема за избягване на данъци във Великобритания, в която са участвали с милиони лири.

Постановлението, което доскоро беше в сила, позволява инвестирането в неуспешни бизнес начинания в офшорни зони. Така заради финансовите си загуби лицата, вложили средства, получават от закона възможност да плащат по-ниски данъци за останалите си доходи.

mmtv-tax-scheme-george-michael.jpg

От тази възможност са се възползвали повече от 1600 публични личности в периода между 2004 и 2009 г.

В списъка попада Джордж Майкъл с вложени 6,2 млн. британски лири, Майкъл Кейн с 600 хил., Алекс Търнър – между 557 хил. и 1.1 млн., посочва ‘Daily Mail’. Сред тях е и бившият член на Take That, Гари Барлоу (4.46 млн.). Той вече се извини за случилото се. В списъка са още и водещата на BBC Ан Робинсън (4 млн.), която през 2002г. се оплака от високите данъци.

Сега обаче знаменитостите са принудени да платят данъците си след като великобританските власти гласуваха ново постановление срещу доскорошната схема Clavis Liberty Fund 1 Limited Partnership. Тя вече е определена за „изкуствена и нетърговска“, предава ‘Global Tax News’.

mmtv-tax-scheme-alex-turner.jpg

Според BBC общият списък с хора наброява 33 хил. души, които ще трябва да изплатят суми в следващите две години. След известяване те ще разпологат с 90 дни, но ще могат да получат парите си обратно, ако съдът реши в тяхна полза.

Оказва се, че човек и добре да си укрива данъците, законът се променя. Нововъведението се очаква да донесе 325 млн. паунда за Великобритания. Там заради легални схеми годишно се губят близо 3 млрд. лири. Само можем да гадаем каква е цифрата у нас…

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Bulsatcom Fusion, TiVi.BG и Neterra TV.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *