Avicii – момчето, което порасна много бързо

Avicii

На 28 години почина Avicii, шведският DJ, продуцент и една от движещите сили на EDM движението

Ненавременната смърт на Тим Берглинг, познат на милионите си почитатели като Avicii, разтърси феновете му по света и натъжи музикалната индустрия.

Шведското момче-чудо на електронната музика започва да публикува ремиксите си по онлайн форуми, когато е едва 16 годишен. През 2007г. той подписва с лейбъла Dejfitts Plays. В периода 2009 – 2011г. Avicii е изключително продуктивен и именно тогава оформя своя музикален почерк.

Излизат ремиксите на ‘’Sound of Now’’, ‘’Ryu’’ и ‘’Even’’.

Избира артистичния си псведоним Avicii, след като с истинското си име не може да създаде своя профил в My space. Оказва, се че всички опции вече са заети. В края на октомври 2010г. излиза композицията му в стил прогресив хаус ‘’Levels’. Тя се изкачва до номер едно в Съединените щати и в десетки държави по целия свят. Изпълнена е на живо за първи път следващата година на фестивала ULTRA. Световният успех идва през 2013г. Тогава Тим прави хит от немислимото дотогава съчетание на EDM и соул с кънтри мотиви. На 17 юни 2013г. светът се събуди под звуците на ‘’Wake me up’’ и досега още не ни е омръзнало да го слушаме.

Защо избира името Авичи?

Днес, от дистанцията на времето, решението да се подписва като Avicii ни се струва символично. В Будизма Авичи е най-ниското ниво на Нараката, съответствието на ада или чистилището в християнството. Там попадат душите на хората с тежка карма, които трябва да преминат буквално през ‘’ада’’, за да изкупят греховете си. Авичи може да бъде вечен и затова се смята, че там отиват безнадеждните души.

AviciiАко се отърсим от будистките тълкувания, житейският път на младия DJ никак не е лесен. Въпреки рано връхлетялата го слава, бързо натрупаните пари, обожанието на феновете и уважението на колегите, Тим съвсем не е щастлив.

Здравословните проблеми започват да го преследват още в зората на световният му пробив.

Бягството в алкохола, тежките партита и недоспиването по време на нечовешки дългите турнета бързо подкопават здравето му. През 2012г. той остава за 11 дни в болница в Ню Йорк с диагноза остър панкреатит. Две години по-късно Avicii претърпява спешна операция, при която изваждат апендикса и жлъчката му. Нещата обаче не се оправят и през март 2016г. младият продуцент пише писмо до феновете си. В него той искрено обяснява причините за решението си да преустанови своите изяви.

В него Avicii пише:

‘’ Здравей свят,

Благодаря ти, че ми позволи да изпълня толкова много от мечтите си. Ще бъда вечно благодарен, че съм преживял и постигнал всичко, което имам с помощта на екипа около мен и любимите ми фенове. Благодаря на всички мои колеги в бизнеса за изграждането на ново движение, което разтърси света и имах късмета да бъда част от него. Искам да благодаря и на всички мои партньори през годините, които вярваха в това, което създадох и които искаха да ми помогнат работата ми да има глобално присъствие.”Avicii

’’ Благодаря на всички творци, музиканти и композитори, които ми помогнаха да се развивам музикално и като личност, списъкът е дълъг, но няма някой, с когото да съм работил, и от когото да не съм научил нещо.’’

‘’ Моите избори и кариера никога не са били движени от материалните неща, въпреки че съм благодарен за всички възможности и удобства, които моят успех ми донесе. Знам, че съм благословен, че мога да пътувам из целия свят и да се изявявам, но имам твърде малко време да живея като нормален човек, извън сянката на артиста.’’

До момента не е установена причината за смъртта му.

Полицията не открива криминални действия, но семейството му търси отговори и се опитват да сглобят пъзела от последние дни на живота му. Родителите, сестрите му и брат му Дейвид вече са в Мускат, Оман за да се погрижат за подробностите около репатрирането на тялото на DJ-я.

stockholm

В шведската столица Стокхолм и в холандския град Утрехт вече се събираха хиляди негови фенове, за да покажат респект към любимият си музикант.

В съзнанието на всички са се запечатали последните думи написани от Avicii на официалния му уебсайт:

’’Всеки от нас достига до една точка в живота си, когато разбираме какво е най-важно за нас. За мен, това е да създавам музика. Това е нещото за което живея и за което усещам, че съм се родил’’.

R.I.P Avicii ( Tim Bergling: 08 септември 1989 – 20 април 2018г.)

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Bulsatcom FusionTiVi.BG и Neterra TV.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *