FIFA World Cup Russia 2018. Светът е…. МУЗИКА!

FIFA World Cup Russia 2018. Светът е.... МУЗИКА!

Музика във футбола

Това да имаш очаквания винаги води след себе си и вероятността от разочарование. Дали такъв елемент присъства и в химните на FIFA World Cup Russia 2018 оставяме да прецените вие.

В сърцето на футболната игра традиционно се корени една надъхваща песен. Футболът и музиката произвеждат комбинирана сила, която повлиява сетивата и създава идентичности. Футболният химн сам по себе си е паралел между духовното и комерсиaлното.

Усещането наблюдавайки международните турнири е за достъпност на публиката извън “хардкор” фенове, и ако “нашият” отбор не се класира въобще или отпадне още в начална фаза. Е тогава няма да отречем съществуването на този колосален форум, а обикновено насочваме подкрепата си към отбора на страна, която ни допада най-много.

Когато става дума за Световната купа, футболните песни „бележат” положително преживяването

Забелязва се национална гордост, както и колективно единство, а не съперничество.

“Главният аспект на футбола е неговата универсална природа, а Световната купа е най-яркият израз на това”

Пенингтън

Силата на общото приглaсяне очевидно действа като емоционален трамплин както за играчите, така и за феновете. Проучване, публикувано неотдавна в European Journal of Sport Science, посочва, че футболистите, които пламенно пеят своите национални химни, са по-склонни да печелят мачове.

Сякаш напомняне за едно от огромните удоволствия на детството: Да си измислиш рима или повтарящи се думи и всички на детска площадка възторжено да пригласят в продължение на дни… Незаменимо!

Засада!

Актуален ритъм и изпълнители, красиви видеоклипове и така присъщият ентусиазъм на такъв тип мероприятия, не отсъства и този сезон. Главната цел, която трябва да постигне една успешна футболна песен, обръщайки се към широката публика е именно деликатна игра с най-съкровенните емоции на милионите тръпнещи фенове по стадионите, както и на тези очакващи да видят играта на любимия си отбор, удобно настанени пред телевизорите.

Установената спойка: Футбол – Музика дава на зрителите си по-целия свят онази нотка на „и аз съм в играта” усещане, което пък големите компании използват в своя полза, за привличане на „жадна” за „емоционален тонус”аудитория. Реклами изникващи отвсякъде, разхождащи се плюшени мечки, мармоти или костенурки, подканвайки ни да изпием едно безалкохолно, все пак… Лято е! Силен сезон и за любителите или по-точно за производителите на ечемичено-малцовата напитка, както и всякакъв вид мобилни оператори, самолетни компании и какви ли още не спонсори, развяващи лога насред стадионите.

Владеене на топката

Ще обърнем внимание на най-добрите химни на тазгодишната купа, но преди това, нека отбележим, че
FIFA World Cup е произвела най-малко един официален химн за всеки турнир от 1962г. насам:

Чилийската група “The Ramblers”, и закачливият им рокендрол „El Rock del Mundial”- 1962

“El Mundial”- 1978г. (Ennio Morricone)

“To Be Number One” – 1986г. (Giorgio Moroder)

“New order” за “Италия” 90 с “World In Motion”

През 1998 г. френската легенда на електронната музика Jean-Michel Jarre поднася Fourth Rendez-Vous

Световната купа през 2002 г. (съвместно с Япония и Южна Корея) включваше електро химн от гръцкия композитор Vangelis и поп-рок “BOOM” от американската певица и композитор Anastacia, отразяващ и двете страни-домакини.

Атака

Официалната песен за FIFA World Cupa Russia 2018 – „Live It Up”, достига до широка аудитрия, благодарение англо-испанския си текст, колаборация между регетон звездата Nicky Jam, рапърът Will Smith и косовската красавица Era Istrefi.

Уругвайската актриса и певица Natalia Oreiro се отчете с оригинално замислено произведение под звънкото “United By Love”. От друг страна имаме атака от американския R&B хитмейкър – Jason Derulo – „Colors”, а посланието е повече от ясно… “красотата в културните ни различия”. Може да заключим, че авторите на химните тази година умело са се разположили в безопасна територия.

В случай, че все още не сте се запознали с всички онези весели и изпълнени с положителна енергия песни създадени за FIFA World Cup Russia 2018, ето още няколко имена: Polina Gagarina & Egor Krid – Team, RedOne feat. Adelina & Now United – One World, Arash Nyusha Pitbull Blanco – Goalie Goalie

Греда: Англия играе в Световното първенство без официална песен от 2010г. насам.

Световните първенства за 2010г. и 2014г. следваха неотлъчно музикалните богатства на съответните си домакини (Южна Африка и Бразилия). Турнирът през 2010г. мина под сериозен кросоувър от сомалийско-канадския рапър-певец K’Naan, с „Wavin ‘Flag”

(първоначално: песен създадена за набиране на средства за жертвите на земетресението в Хаити).

По думите на K’Naan:

“Бях помолен да поднеса футболен химн, различен от всичко, което някога съм правил. Не исках да вляза в студиото, мислейки, че ще изпълня поръчка, въпреки че това е най-голямата възможност, която някога съм имал. Но знаех, че мога да направя „Wavin ‘Flag” по-оптимистичен”.

Никога не е просто песен?

Футболната музика е историческа!

Викторианският химн “Abide With Me”, с преплитащите се теми за смърт и вяра е част от финала на купата през 1927г., но все пак някак си остава актуален…

Много мнения, много музика и много… футбол. Така ще протече и Световното първенство по футбол– Русия 2018. Дали спорта и музиката обединяват…? Със сигурност!

Какви тенденции ще проследим след 4 години в новите химни, за първенството по футбол когато домакин ще е Катар, може само да гадаем…

И не, не сме забравили Queen с “We are the champions” само сме го оставили за десерт.

* Песента се налага като победен спортен химн и като официална песен през1994г.!

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Bulsatcom Fusion, TiVi.BG и Neterra TV.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *