„Джулая” – ЗА или ПРОТИВ?

Посрещането на изгрева на слънцето с рок класиката на Uriah Heep в нощта на 30 юни срещу 1-ви юли се прави единствено в България!

„Джулая” - ЗА или ПРОТИВ? MMTV Online... july-morning-sunrise-bulgaria-mmtv

В Англия хал хабер си нямат защо българите са си паднали толкова, точно по тази песен

Мнозина дори не я знаят. Но в милата ни татковина за поколението 50+ музиката на бандите от ерата на класическия рок е свързана с много спомени. Радостни, болезнени и вероятно с мъничко носталгия по отминалата младост. Много от тях се тюхкат и откровено роптаят срещу съвременните любимци на сегашното поколение. Точно както техните родители са ги анатемосвали, че слушат ‘’дяволската’’ рок музика.

rock'n'roll - devil's musicНищо ново под слънцето. Освен факта, че започналата в началото на 80-те години миналия век проява като протест срещу режима на Тодор Живков, все още продължава да съществува по своя собствена траектория. И типично по български предизвиква полярни реакции.

‘’ Това не е онзи Джулай, който трябва да бъде. Тази метаморфоза с вариации от рейв до чалга, кючеци, гьобеци и Джак Даниелс с шопска няма нищо общо с тихото и съзерцателно посрещане на изгрева с гадже отпуснало глава в скута ти и подрънкването на китара някъде наоколо.’’

july-morning-bulgaria-rock-and-roll

Началото

Кой стои в основата – кога и къде се е провел първият в България July Мorning е спорно. Версията в Wikipedia с първото посрещане на изгрева с 10 минутното парче на английските рокаджии Юрая Хийп през 1980г. от хипари във Варна е атакувана от няколко съвременника на движението от този период. Най-разпространен е разказът, публикуван в сп. Осем от Мария Бончева, според който на легендарният  варненски хипар Тяната му дошла идеята, докато бил в казармата на пост именно през нощта на 30 юни срещу 1-ви юли. Той си обещал, че ще направи така, че никой да не посреща на този ден изгрева сам. И според тази легенда през лятото на 1986г., на поляна в Морската градина, подготвени с касетофон на батерии, китари и биричка група от 10-12 души посреща утрото именно с изпятата великолепно от Дейвид Байрън песен.

Uriah-Heep-July-Morning-Bulgaria

Според други Виолин Станкович е човекът, който пръв дава идеята за посрещане на изгрева точно на тази дата и с тази песен

Обаче…  

Диана Димитрова разказва как Джулая е празнуван във Варна много преди това, през 1978г.

’’ Моето първо посрещане на юлското утро бе на ролков касетофон “Грундиг” на офицерския плаж (2-ра буна) през далечната 1978 година заедно със съучениците ми от 3-та и 1-ва гимназия. Бяхме на дискотека на т.н. Младежка площадка и след това решихме да посрещнем утрото на пясъка. Запалихме огън, танцувахме. Истината е, че слушахме Битълс, Пърпъл и Юрая. Но много добре си спомням, че блусът “Юлско утро” се въртя няколко пъти – само така можеше да прегърнеш някое момче “законно” за толкова дълго време.”

Илко Георгиев Славейков пък споделя своят спомен от първия си Джулай:

‘’Лятото на 1981г., 20-30 човека на брега във Варна, морската градина, не мога да кажа точно къде, но тръгнахме от обсерваторията, две китари и касетофонче. Познавах само човека, който ме заведе, не знам и не ме интересува кому е дошла за първи път идеята за посрещане на първото юлско утро на брега на морето под звуците на великата песен… Но няма да забравя това първо за мен юлско утро…  Духът на Джулая е жив, въпреки опитите да бъде погребан и превърнат в обикновено комерсиално събитие.’’

July Morning от чисто морско изживяване се пренесе в различни точки на България. Но и това се оказва, че не е отскоро.

Николай Христов пише:

‘’Бъдете живи и здрави! И аз да кажа. За първи път в г. Русе през 1990г. на пясъка и скалите на брега на река Дунав под хижа “Приста”, една приятелска и интимна компания се изживяваше в предизвикателствата на Джулая. Идеята беше моя, защото не бях сам… В Русе на тоя ден гледаме залеза на слънцето край Дунава и се пречистваме, като изпращаме в забвение злото и лошотията на този свят! С мечта за нова любов.’’

Хм, ха сега де!
july-morning-bulgaria

Коя е годината на началото на идеята май вече няма особено значение. Смисълът на събирането на съмишленици, които освен обединени от любимата си музика, споделят вижданията си за света, четат стихове и мечтаят да са свободни вече е изгубен. Поне така твърдят активни участници в Джулая от онези години, като Антон Антонов, който споделя в коментар под статия за проявата:

‘’Сега съм на 52 и вече не ходя по Джулай. Всяко нещо с времето си. Неоспорима е заслугата на кмета на Каварна Цонко Цонев за идването в България на много известни рок изпълнители. В същото това време той направи всичко възможно, откакто не е кмет, да отдалечи Джулая от морето. Всеки може да си посреща изгревите където ще и дай боже да са повече.

Може в Тутракан, Белене, на Панчерево, край Марица или на брега на Луда Яна. Но разберете хора,че само край морето слънцето сякаш изплува и се издига над вълните. Навсякъде може да има изгреви, но само тука има Джулай. Тези които обсебиха този празник гъзари бармани и ресторантьори хабер си нямат за какво всъщност става дума. Това не е поредния или пък първия купон за лятото. Това е философия. Не е кючеци върху масата, малцово уиски и кебапчета. Но това е положението. Изтървахме го Джулая, както и много други неща. Бъдете здрави и се обичайте!…

Факт е, че Джулая е комерсиализиран до такава степен, че отбелязването му се е превърнало в поредната дата за бързо изкарване на пари

Нещо като лятната Нова Година. Чалга заведения, концерти по площади, край реки, вили и хотели по морето – всички предлагат посрещане на изгрева с музиканти, дошли да припечелят някой и друг лев на поредното културно-масово мероприятие. И не случайно чрез орагнизирането на антипода July Evening в с. Варвара, ‘’оригиналните’’ участници в Джулая се дистанцират от ‘’нео-джулайците’’, които не се интересуват от идеята му и за които това е още един повод за юнашко напиване със завещаване на тонове боклуци след себе си.

Много хора категорично не желаят да нарекат Джулая ‘’празник’’. За тях този ден е символ на протеста срещу ограничаване на свободата, срещу материалистичното и бездуховното. Не-случайно е сързан с идеологията на хипи движението, което е спорно доколко го е имало у нас по това време.

И въпреки това, нека завършим позитивно с думите на варненката Камелия:

Пожелавам на всичко поне веднъж в живота си да усетят магията на „Джулая” с добра компания

Акустични китари, касетофон, развален английски, любов и красив изгрев….

За песента:

July Morning е песен от албума на ‘’Uriah Heep’’ ‘’Look at yourself’’ от 1971г. (достига до номер 39 в класацията на Обединеното кралство), изпълнена от оригиналния вокал на групата Дейвид Байрън.

Uriah Heep участват в Новогодишната програма на БНТ през декември 1983г. Те са и първата известна хард рок група с концерт в България по времето на социализма. Това се случва на 11 август 1988г. на стадион ‘’Академик’’ в София, следван от турне в страната.

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Bulsatcom Fusion, TiVi.BG и Neterra TV.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *