Музика, която се променя от времето навън

Какво свързва Bjork и Microsoft?

Изкуственият комплимент и музиката

Bjork е известна със своята авангардност и експерименталния си музикален стил. Последният ù проект не прави изключение. Наскоро исландската изпълнителка започна да си сътрудничи с компанията Microsoft и хотел Sister City в Ню Йорк. Целта – да създаде музика, генерирана от изкуствен интелект, която се променя в зависимост от времето навън. Озаглавена Kórsafn (на исландски език означава „хоров архив“), композицията е направена с помощта на хорови аранжименти, които Bjork е записвала по време на кариерата си.

„Аз съм любопитна да видя какви ще са резултатите. Предложих им своите хорови архиви, записвани в продължение на над 17 години. Те ще прелитат през пинбола на изкуствения интелект чрез мрежата на миграциите на птици, облаци, самолети и онова нещо, наречено барометър!“

Изкуствен интелект и музика

Като използва кадри на живо от камера, инсталирана на покрива на Sister City и изкуственият интелект на Microsoft, развиващият се звуков пейзаж се адаптира към изгревите, залезите, облаците, дъжда и дори към движението на птиците.

Изкуственият интелект в музикатаДокато изкуственият интелект се учи да идентифицира нови обекти и да разпознава сложните метеорологични условия с по-голяма точност, хоровите аранжименти ще се променят с времето.

„Той не просто намира облаците, но обозначава плътността и вида на облака, независимо дали е кумулус или нибус. И не просто ще намери птица, но ще разграничи и цяло ято птици“. Което означава, че ние буквално ще можем „да слушаме небето.“

Ще можем едновременно да гледаме небето над Ню Йорк и да слушаме как Bjork и изкуственият интелект на Microsoft го интерпретират в реално време чрез уебсайта на Sister City музика.

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG, Neterra TV, СКАТ, NET 1 и bgtime.tv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *